Лясковското село Джулюница шампион по европроекти

Българска минерална вода и СПА процедури – за първи път в Лондон
07.01.2007

През декември 2009 година  общинската администрация на община Лясковец проведе открито заседание, на което даде пълен отчет за свършената работа през годината. През 2009 г. в Община Лясковец са изпълнени 17 проекта, като от тях са  получили финансиране в размер на 7 милиона 620 хиляди лева, което е един път и половина годишния бюджет на Община Лясковец.

Това са средства от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, програма „Красива България“, Програма за развитие на селските райони, програма ИСПА, както и различни национални програми. Сред най-активните селища в общината е не особено известното до сега село Джулюница. Неизвестното селище у нас се оказа доста популярно в … Япония, заради българинът шампион по сумо Калоян Махлянов. Именно благодарение на уважунието към Котоошу  Джулюница печели един от големите за селището проекти цялостен ремонт на местната детска градина на стойност 60 000 евро , финансиран от Япония.
Крупен проект по ИСПА пък  докара в Джулюница, която вече наброява повече от 2300 жители, 3 млн. лв. Парите са разпределени за изграждане на нова пречиствателна станция за отходните води на местната Джулюнска река.

С парите от проекта ще бъде подменена изцяло и канализацията на Джулюлица, тъй като 40% от голямото село в Лясковската община кара на септични ями. Паралелно с всичко това предстои и пълна смяна на водопроводите, което ще намали загубите по системата и ще задоволи нуждите след нарасналото потребление.
Обектът е разположен в най-ниската точка в северозападната част на селото и се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2010г.
Милионите инвестиции дойдоха след разработването на проекти от наша страна. Кметът на Лясковец д-р Гецова привлече в екипа си бившия директор на РИОСВ инж. Елена Григорова и Мария Илчева, която е един от най-добрите специалисти в сферата на еврофинансирането, и това веднага се отрази на работата ни“, разказа кметът Джулюница Янко Янков.
Повече за селото
Джулюница е старо селище,съществувало през ХІІІ – ХІV век. Изчезнало в началото на турското иго и заселено отново през ХVІ – ХVІІ век. Южно от селото има следи от средновековно укрепление и селище.
В землището на село Джулюница са открити находки като: най-старите кости от човек в Европа, селищна могила от неолита, тракийско погребение, византийско, римска цитадела, по-късно превърната в крепост по време на Второто Българско царство /на местността „Имането“/, турско селище /на „Романа“/ и т.н.

Вашият коментар