Българска минерална вода и СПА процедури – за първи път в Лондон

Лясковското село Джулюница шампион по европроекти
24.04.0201
Интериор на баня с текстолит
Модерно с текстолит
11.02.2007

СПА и анимация – така с две думи може да се определи участието на България в тазгодишното 27-о издание на Световната туристическа борса в Лондон – най-голямото в света изложение за професионалисти в бранша. България за първи път показа на чуждестранните парньори нов продукт – СПА ваканциите. По инициатива на председателя на Държавната агенция по туризъм Марио ал-Джибури за България бе организирана специална пресконференция, на която страната бе представена като модерната европейска туристическа дестинация с уникални природни дадености за СПА и ефективна балнеология.

В продължение на цял ден в една от залите на изложбения център ExCeL, в който вече няколко години се организира борсата,  представители на родната СПА и балнеоиндустрия презентираха условията в новите СПА центрове по Българското Черноморие, във вътрешността на страната и в планинските ни курорти. В сспециален сектор от залата нагледно се представяха СПА терапии за лице и тяло с наши продукти. На плазмен екран се излъчи филм, разкриващ възможностите на България за СПА туризъм.
Презентациите преминаха пред пълна с професионалисти от туристическия бранш зала. Те имаха възможност да опитат различни СПА процедури, да се консултират с терапевти и да участват в томбола с награда едноседмична почивка за двама в СПА хотел в България. Присъстващите дегустираха и българската минерална вода, върху бутилките на която специално за изложението беше поставен  знакът на Държавната агенция по туризъм.
Специално за изложението бе издаден и каталог с информация за  хотели и курорти със СПА центрове в различни региони на страната.
“България за първи път се представя по много различен, модерен и европейски начин – каза председателят на ДАТ Марио ал-Джибури. – Особено голям бе интересът към изложението за СПА и балнеология, а също и към културния и голф туризма. И през следващата 2007 година възможностите на България за СПА туризъм ще бъдат един от акцентите в представянето на страната ни в чужбина”, допълни той.
За първи път България имаше толкова хубав национален щанд, бе мнението на  Сийка Кацарова, търговски директор на „Роял Холидей” – фирма, собственик на хотелите „Девин” – Девин, „Мургавец” – Пампорово, и „Янтра” – Велико Търново, и участник в презентацията, която според нея бе изключително професионално организирана. Но най-голям плюс по думите й е, че българската държава в лицето на ДАТ и нейния председател за първи път застана зад инвеститорите в този сектор, който в последната година бурно се разрасна. „Категорично считам, че такива презентации трябва да се правят на всички големи туристически борси, както и на борсите в скандинавските страни”, каза Сийка Кацарова.
“Досега познавах България като добра дестинация за планински и морски туризъм, но сега виждам, че вашата страна може да предложи и модерни продукти като СПА&уелнес”, сподели впечатленията си Дейвид Блейк,  туроператор от Великобритания. Това според него ще повиши интереса към страната ни и ще позволи да бъдат привлечени нова категория туристи.
***
Health&wellness туризмът бе един от основните акценти на Световната туристическа борса. Събитието премина със съдействието на British International Spa Association и Spa Research Fellowship, които помогнаха на участниците да научат повече за новостите в СПА индустрията и променящите се предпочитания на гостите.
Като бясно препускане из тъмен лабиринт, преминаващ през минно поле, което изисква чудеса от храброст и въображение, описаха хотелиерите трудния път на СПА мистерията, по който трябва да преминат, ако искат да сътворят нещо наистина хубаво и търсено. Новост, но не изненада е, че СПА вече не е запазен периметър за жената, защото все повече мъже – самостоятелно или заедно с половинките си, искат да потопят сетивата си в нови усещания. Това не е и нещо, от което се интересуват само красивите и задоволените. Днес СПА и well-being са категории, от които се интересува практически всеки клиент. Хората искат да изглеждат и да се чувстват по-добре, да намалят ефекта от натоварванията върху тялото и душата, да забавят процеса на стареене, да се научат да управляват стреса, да използват витамини, минерали и здравословни храни и в крайна сметка да подобрят своето здраве, обобщи Фиона Джефри, директор на Световната туристическа борса. Затова онова, което предлагат СПА комплексите, днес се търси буквално от всеки пътешественик.
Екатерина Геловска, Лондон-София

Вашият коментар