Антонио Було: Стилът „Икеа” навлиза и в банята

Като махарани в „Оберой Амарвилас”*****
11.04.2007
Итериор на баня
Вертикално зониране
11.04.2007
дизайнера Антонио Було


Антонио Було


Италианският дизайнер Антонио Було е роден през 1952 г. в гр. Чиоджа, област Венеция. Специализира керамика в Държавната художествена академия в Падуа, след което завършва и магистратура по специалността във Флоренция, а през 1977 г. учи скулптура в Академията по изящни изкуства във  Венеция. Професионалният му опит е тясно свързан с индустриалния дизайн на продукти за баня – керамични плочки, санитарен фаянс, вани, поддушови корита, мебели, хидромасажни бани. Проектирани от него модели са изложени в музея във Фаенца. От 2001 година Антонио Було работи  с Roca по различни проекти. Колекцията му за баня – Vega, бе представена в България с нова, разгърната продуктова гама на издание „Новости” 2007, организирано наскоро от „Рока България”. На представянето у нас присъства и самият дизайнер Антонио Було.

–    За първи път ли сте в България и какви са  впечатленията ви от страната?
–    За първи път съм във вашата страна и не мисля, че това може да се брои за визита. Тук съм за много кратко време и трудно мога да си създам впечатления. Смело мога да потвърдя обаче, че българският пазар е много интересен за нас, защото е пазар в ръст, който тепърва оформя естетическите си интереси. Ние имаме намерението да го наблюдаваме отблизо.

–    Какво според вас отличава колекцията Vega и доколко тя отразява някаква нова тенденция в дизайна на продуктите за баня?

–    Vega е с меки, класически форми, но и е млада, пълна с живот, модерна и отличаваща се заради ведрите си цветове. Тя е практична, удобна и се вмества навсякъде. Напълно в стила „Икеа”, който за все повече хора се превръща в любим.

–    Какво мислите за новите композитни материали? Не сте ли изкушен? Все пак с тях се работи лесно и се постига чуден дизайн?

–    Аз съм силно свързан с глината и керамиката. Смятам, че продуктите от естествени материали също се развиват, но по-бавно. Преди размерите бяха много малки, после много големи. Същевременно с композитите наистина е по-лесно да се постигнат зрелищни форми. Само че всеки дизайнер рано или късно стига до извода, че истинското предизвикателство за ръцете и ума са естествените материали.

въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар