Възраждат минералните бани във Вонеща вода

Steffen_002
Басейните от благородна стомана – най-изгодната дългосрочна инвестиция
12.03.2009
Praznik2
Първи Градски празник на водата организира сдружение „Аз обичам водата”
25.03.2009

Русенска фирма усилено ремонтира балнеолечебницата, съобщи кметът на курортното селище.

Очаква се минералните бани да започнат да функционират през април догодина.

Минералните бани в центъра на Вонеща вода са със застроена площ от 3 867 кв.м. Комплексът е правен през 1960 година и дострояван 4 години по-късно. 19 години балнеолечебницата е затворена, съобщава областният всекидневник „Янтра ДНЕС”.

Село Вонеща вода е балканско селище с хълмист терен, което носи наименованието си от миризливата минерална вода. Красивата природа, планинските реки и чистият въздух създават условия селото да е обект на туристически посещения.

Планинският курорт има умерено-континентален климат, с не много резки метеорологични промени, които оказват благоприятно въздействие върху организма. Затова климатичните фактори се използват и за лечение на различни заболявания.

Балнеолечението в селото е ефективно лечебно средство. В този смисъл, балнеолечебницата е основна част от необходимата цялостна програма за туристическо развитие на курорта Вонеща вода.

Значителна част от базата обаче е амортизирана и “морално остаряла” – в повечето случаи последните ремонти са правени преди 10-15 години. Поради недостиг на финансови средства тя е недобре поддържана и се нуждае от ремонт и реконструкция.

Вашият коментар