Първи Градски празник на водата организира сдружение „Аз обичам водата”

Възраждат минералните бани във Вонеща вода
24.03.2009
ACO
Светлина в канала
15.04.2009
Praznik2

С шумна сцена, художествено ателие и подвижна лаборатория за
анализ на водата сдружение „Аз обичам водата”, в което членува и списание „Баня &Spa”, отбеляза Световния ден на водата 22 март.

Въпреки капризите на времето празничната сцена събра множество софиянци от различни възрасти.Официалната програма бе открита от доцент доктор Борислав Великов, доайен в областта на водите, народен представител, член на парламентарната комисия по екология и водите.

Освен великолепната сценична програма, съставена изцяло от деца от различни възрасти, в градинката пред театъра бе разпъната огромна шатра, в която се организира художествено ателие. Всички деца имаха възможност да се включат в конкурс за рисунка на тема „Аз и водата”.


Особен интерес проявиха софиянци и към подвижната лаборатория за анализ на водата, организирана от „Аквахим”. Столичани, които пристигаха на площада с проби с вода от всички краища на София, отрупаха масата на лаборантите в желанието си да разберат каква вода всъщност тече от тяхната чешма. Ето и краткият обощен анализ на специалистите от „Аквахим”.Подложени на анализ бяха съдържанието на хлор, манган, нитрати и амоний, нивото на pH, както и твърдостта на водата. Всички анализирани параметри бяха в допустимите норми съгласно нормативната база (Наредба №9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели).

Големият интерес към събитието, което студеното време не успя да помрачи, доказва, че хората се интересуват от качеството на водата, която тече от водопроводната мрежа, и този интерес не е лишен от основание. Все пак водата, която пием, е в основата на цялостното ни здравословно състояние.

Празникът на водата се проведе под патронажа на Столична община и премина под наслов „ВОДИТЕ НА СОФИЯ – УНИКАЛНАТА СТОЛИЦА” и подкрепи честванията по повод 130-годишнината от избирането на София за столица на България.

Вашият коментар