Аралско море се изпарява, показват снимки на НАСА

iphone-and-bathomatic-app-[
Вана, напълни се!
13.02.2010
За един литър бира се харчат 155 л вода в Южна Африка
24.02.2010
LPG_2

Сателитните изображения регистрират промените на Земята в продължение на 10 години

По случай своята десетгодишнина земната обсерватория на НАСА  представя галерия от образи, показващи годишните изменения на  Земята, на които ясно се виждат промените с водата и атмосферата в места като Централна Азия, Австралия, Ирак и Амазонка.

Снимки от Аралско море показват почти пълно изпаряване на това, което някога се е считало за четвъртия по големина в света вътрешен воден басейн.  В южната част на морето вече има  тънък слой пръст вода, а западната граница е сериозно променена в полза на сушата.

Дигата, построена през 2005 г., разделя основния поток на вода на две зони, отклонявайки я  в  северната част, но обезводнявайки южната.  Голямата преди река Амударя, използваше водите на южния поток. Сега обаче целият поток е отклонен, преди водите му да могат да стигнат до морето.

Австралия през 2000г     Австралия през 2007г.

Съвсем друг проблем показват снимките от Австралия. Изображенията илюстрират как серията от дългогодишна суша засяга растителността в югоизточния щат Виктория и в Нови Южен Уелс. Снимките от 2000 година, показват условия за реколта над средното ниво, а настоящите илюстрират кафява пустош по поречието на река Мъри.

Спътниците на  НАСА са уловили и промени в землищата на  Ирак и Амазонка.
Блатата на южен Ирак, където водите на Тигър и Ефрат са напоявали област на пищно биологично разнообразие заради инженерните проекти, осъществени през втората половина на двадесети век са се свили.
Изображенията показват обаче сериозно подобрение в региона,  след американската инвазия през 2003 година. Въпреки че 2009 г. бе суха година, изображения от средата на годината регистрират възход на влажните зони и връщане към здрава екосистема.
Проучване по програма на ООН, проведено през 2006 г. заключи, че 58 на сто от блатата са се възстановили.

Възстановяването обаче не се отнася и за Амазонка. Сателитните снимки показват обезлесяване на големи терени в бразилското поречие.Незаконни пътища пресичат горите, земеделците от своя страна се заселват от двете страни на пътя. Щом земята стане непригодна за отглеждане на култури те започват да я предлагат за паша на добитъка.

Снимки: NASA Earth Observatory
Източник: circleofblue.org

Вашият коментар