Балтийско море – мръсно и натоварено

Интериор на синя баня за един
Синя геометрия
08.02.2010
Видове сауна и как да я използваме
Сауната
10.02.2010

Хидромасажна вана Calypso (version Plus) от Novellini Italy. Ваната може да е с размери: 150,160,170/70/Н= 55см. 170,180/80/Н= 55см. Цена: 4738.00лв.

Oт десетилетия то е замърсявано с отпадни води и химически вещества, включително земеделски отпадъци

На среща в Хелзинки държавните и правителствени ръководители на страните с излаз на Балтийско море поеха ангажимент да почистят морето, което е едно от най-замърсените в света, съобщава Ройтерс.
„Днес някои от най-богатите и екологично осъзнати държави живеят на бреговете на едно от най-замърсените морета в света. Ясно е, че нещо трябва да се направи, и то бързо“, заяви финландската президентка Таря Халонен.

Балтийско море от десетилетия е замърсявано с отпадни води и химически вещества, включително земеделски отпадъци, които унищожават местни растителни и животински видове.

То също така ще става все повече ползвано за морски трафик. Руското пристанище в Уст Луга се разширява и скоро ще поеме почти 1/5 от общия руски износ на петролни продукти.

„Трафикът в Балтийско море наистина е натоварен. Шегуваме се, че скоро ще поставим светофари. Обемът на превозваните товари нараства много бързо“, каза естонският премиер Андрус Ансип.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг също отбеляза, че 15 на сто от световния обем морски товари преминават през Балтийско море, а шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен посочи, че 90% от регионалния търговски обмен се извършва по море.

Тази година се очаква да започне строежът на газопровода „Северен поток“, който трябва да бъде завършен през 2012 г. Планирано е той да изпомпва по 55 млрд. куб. м газ годишно.

Руският премиер Владимир Путин запозна останалите участници във форума какви мерки предприема Русия за почистване на Балтийско море, включително подобряване работата на водопречистващите заводи в Санкт Петербург и Калининград.

Той заяви, че „Северен поток“, който се нуждае единствено от одобрението на финландските екологични власти, за да започне строежът му, ще съблюдава строги екологични критерии. Решението на Финландия за газопровода се очаква по-късно тази седмица.

Преди началото на срещата организаторите заявиха, че са получили близо 140 приноса от фирми, неправителствени организации и частни лица за начини за почистване на Балтийско море.

На срещата не бяха поети големи политически ангажименти, но много държави подчертаха, че ще се стремят да намалят или спрат потока на замърсители, например с използването на фосфати в препаратите за миене на съдове.


Източник:vesti.bg

Вашият коментар