Вана, напълни се!

spa2
СПА етикет
12.02.2010
LPG_2
Аралско море се изпарява, показват снимки на НАСА
20.02.2010
iphone-and-bathomatic-app-[

Всичко в тази баня се контролира от дистанция, само с компютър и мишка,
а вече и с iPhone

Представата за модерна баня вече далеч не се изчерпва с понятия като удобство, функционалност и дизайн. В ерата на високите технологии това считано доскоро за сервизно и утилитарно помещение все по-категорично започва да се увенчава с характеристики като шесто чувство, интелект, памет и дори да става подвластно на световни мании като iPhone. Банята, която ви представяме, е подобаващ представител на новото high-tech поколение. Тя наистина е забележителна, но не защото е оборудвана с маркова санитария на Duravit и смесители на Филип Старк, а защото притежава цял куп високотехнологични качества, доскоро присъщи единствено на човека.

Банята е част от къща в елитен лондонски квартал, в която всички обсужващи функции са под пълен контрол на домашната автоматизирана система, разработена и изпълнена от британската компания Unique Automation. Осветлението, отоплението, налягането и температурата на водата, климатизацията и дори нивата на влага се управляват от специални стационарни и дистанционни контролери, които не само дават разширен достъп до всички функции на дома, но и позволяват интернет контрол на жилището и от другия край на света. Едни от най-интересните високотехнологични екстри на дома обаче са инсталирани именно в банята.

Bathomatic – така се нарича системата за high-tech управление на… ваната. С нейна помощ всичко в банята – от градусите в помещението, осветлението до парата в душ-кабината, може да се контролира дистанционно от всяка точка на града, държавата или планетата, стига да разполагате с компютър и мишка или пък с iPhone. Основната задача на bathomatic обаче е да се грижи за ваната. Как става това ли? Да речем, че се  връщате от командировка и копнеете за релакс в удобната си вана. В обичайния случай обаче този мираж доста бързо изчезва само като си помислите колко време трябва да затопляте помещението, после да пълните ваната, като от време на време тичате до нея, за да проверявате с ръка температурата, и най-досадното: а кой ще чисти? Ако притежавате  bathomatic обаче, просто трябва да се свържете с него по мрежата или по iPhone и да му дадете своите команди и крайния срок на изпълнение. И системата ще изпълни качествено и в срок всичките ви желания – ще напълни коритото с вода до точното ниво и с предпочитаната от вас температура, ще включи хидромасажните дюзи и аероджетове, ще добави дори предпочитания аромат. А истинската глезотия е, че водата в готовата вана никога не изстива, защото bathomatic грижливо поддържа градусите такива, каквито вие ги предпочитате.

Bathovision пък се нарича ексклузивната TV система, която наистина превръща тази баня в място, от което никак да не ви се излиза. Bathovision също е специална разработка на Unique Automation и представлява прелестен ултратънък LCD екран с размери от 23” до 46”, който без проблем може да се инсталира и в най-мокрото помещение, защото е абсолютно влагоустойчив. Устройството може да се управлява от централната система за автоматика на дома, от компютъра или пък да приема сигнала директно от телевизионен оператор. Уникалната екстра на специалния екран за баня е, че когато приемникът е в покой, той се превръща в огледало. В близост до екрана са монтирани специални почти невидими тонколони, които притежават опцията да се задвижват от дистанция и да насочват звука в желаната посока – към ваната например.

Интериорът на тази наистина иновационна баня също не отстъпва по ексклузивитет на технологичното оборудване. Водеща роля в модерния декор има стъклото. Стените са облицовани с изрязани по размер стъклени плочи, гърбовете на които са боядисани с черен металик. Пак от черно стъкло е и облицовката в душ-кабината, само че там прозрачният материал е нарязан на тънки вертикални ленти от стъкло, които създават ефектни отражения и визуално разширяват пространството под душ. На подчертано тъмния фон от стените и пода от черен американски орех ефектно изпъква дизайнерската бяла санитария на марката Duravit, комбинирана с елегантните силуети на смесителите на Филип Старк.текст Антоанета Салфидж
снимки Unique Automation

Интериорът и пълната автоматика на банята са проектирани и изпълнени от Unique Automation.
www.bath-o-matic.com

Вашият коментар