За един литър бира се харчат 155 л вода в Южна Африка

LPG_2
Аралско море се изпарява, показват снимки на НАСА
20.02.2010
LAUFEN_Forum_05
Марката Laufen създаде уникална сграда
27.02.2010

В Южна Африка цялото количество вода нужно за производството на един литър марки бира като Castle lager и Carling Black Label е 155 литра, като огромен процент от това водно потребление (98.3%) е отишъл за отглеждане на местни или вносни бирени земеделски култури.

Огромен процент от водата, използвана за производство на бира, се изразходва в земеделските ферми, а не в дистилериите, разкрива доклада “Стъпките на Водата: Идентифициране и справяне с водния риск в потребителската верига” – изнесен по време на Световната седмица на водата от гиганта в бирената промишленост SAB Miller и водещата световна природозащитна организация WWF.

По-доброто разбиране на размерите, ефикасността и географията на водното потребление дава възможност на двете организации да оценят въздействията му, да подобрят самото управление на водните ресурси и да работят с местните общности и правителства с цел опазване на речните басейни.

Според Plzensky Prazdroj, световноизвестната чешката компания собственост на SABMiller и произвеждаща марката Pilsner Urquell – оригиналната пилзенска бира оставила отпечатъка си върху повечето световни марки бира – земеделието отново заема най-голям процент (над 90% ) от потреблението на вода за производството на пенливата течност.

Като цяло обаче използваното количество вода за производството на 1 литър бира в Чехия е значително по-малко от това в Южна Африка – само 45 литра, и това се дължи на по-голямата роля, която играе напояването в Южна Африка, както и на съотношението и произхода на внесените в страната стоки.

И въпреки това цифрите за потреблението на вода не дават цялата картина на нещата. По-важен е контекстът – къде се използва водата, какъв дял е от всички водни ресурси на района, и дали недостига на вода създава рискове за природата, местните общности и бизнеса – сега и в бъдеще.

“Данните за потреблението на вода за производството на бирите на SABMiller в Южна Африка и Чехия са първите подробни данни изнесени от такава огромна корпорация, те прогресивно анализират водното потребление в тези страни.”, казва Стюарт Ор, мениджър от WWF отговарящ за питейната вода.

Сега тази информация се използва за насърчаване на бизнес партньорите – предимно фермери – да използват водата по-ефективно. В Южна Африка, SAB Ltd работи с местните производители на ечемик с цел подобряване на напоителната инфраструктура и повишаване на добивите, а в сътрудничество с WWF компанията ще обсъди как да разшири проектите си така, че да съхрани и речните басейни.

В сравнение с други напитки потреблението на вода при производството на бира е сравнително ниско, наскорошно изследване на Pacific Institute показва, че за производството на кафе, вино и портокалов сок отива три пъти повече от безценната течност.

Вашият коментар