Сауната

Балтийско море – мръсно и натоварено
10.02.2010
Рецепти за тонус с фрешове
Фрешовете
10.02.2010
Видове сауна и как да я използваме

Старо правило е: изпотиш ли се, ще оздравееш. В този ред на мисли сауната е пръв приятел на човека, особено в мразовити дни. Доказано е, че хората, които посещават сауна веднъж седмично, понасят много по-безболезнено смяната на сезоните. Високата температура в уютната кабинка разширява съдовете, а при последващото изстудяване на тялото (с прохладен душ или по руски – голи и боси в снега за няколко минути) те се свиват. Това е отлична тренировка за съдовете, която запазва еластичността им, нормализира кръвното налягане и стабилизира вегетативната нервна система.

Полезните ефекти
•    Сауната подобрява тонуса и жизнеността.
•    Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането.
•    Нагряването на тялото изтласква кръвта навън към кожата (за да разсее топлината). Резултатът е своеобразна профилактика на вътрешните органи и  стимулиране на кръвообращението.
•    Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по тази причина не могат да се „борят” с различните хронични инфекции. Сауната компенсира пълноценно този проблем.

Правила, без които не може
•    Не поемайте храна един час преди сауна. След солиден обяд от жегата може да ви прилошее. Тялото веднага пренасочва кръвния поток към пълния стомах, за да  подпомогне храносмилането.
•    Не употребявайте алкохол, кафе или цигари преди влизане в горещата кабина. Те възбуждат нервната система и повишават кръвното налягане, което допълнително скача с няколко пункта нагоре от топлината и потенето. Последствията са силен световъртеж и повръщане.
•    В сауна не се влиза с мокро тяло. Няма да се изпотите достатъчно, само ще натоварите излишно организма.
•    Първоначалният престой не бива да е повече от 10 минути. Излезте, починете още 10-15 минути добре завити с одеяло, облейте се с хладка вода и повторете. Вторият престой може да бъде 20-25 минути. Ако искате трети път да влезете, отново починете и се охладете. Но не правете повече от три влизания в сауната, за да не претоварите сърцето.
•    При първото влизане седнете на най-ниските пейки, където температурата е най-ниска. Качването на по-високите банки трябва да става последователно, в интервал от пет минути. Обикновено температурата на най-високото ниво е около 90°С.
•    Не ставайте рязко, особено ако сте били легнали. Можете да предизвикате силно сърцебиене.
•    Не правете повече от три влизания в сауната, за да не претоварите сърцето.
•    Избягвайте плуването веднага след сауна, опасно е за здравето. Можете само да се топнете за кратко в басейна.

B&Sсъвет
При всяко посещение в сауна губим между един и два литра телесна течност. Затова трябва да си набавим същото количество по възможност веднага. Най-добре е да пиете минерална вода – на малки глътки, но често.

Горещи въпроси
Колко често? При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид, че тя изсушава кожата. Ползвайте винаги овлажняващ лосион след процедурата.

Каква влажност? Прекалено сухият въздух може да увреди дихателната система. Регулирайте влажността, като поливате камъните на печката с вода. А и по-високата влажност ще ви осигури  по-обилно потене.
Каква температура? Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100°С. Този показател е индивидуален. Започнете с по-ниски стойности – 80°С например, докато откриете оптималната за вас температура.

Подходяща ли е за всеки? Като правило всеки може да посещава сауната. Но има и конкретни случаи, в които е противопоказна.
Сауната не се препоръчва при:
–    купероза (множество разширени или спукани капиляри  по лицето и тялото);
–    разширени вени;
–    затруднено кръвообращение;
–    висока температура или остри инфекциозни болести;
–    бременност;
–    възпаление на ушите;
–    високо кръвно налягане;
–    проблеми със сърцето.

По-малката сестра
У нас най-разпространени са класическите финландски сауни. Но отскоро успешен дебют прави и една нова разновидност – инфраред сауната. Ще я срещнете още и като инфрачервена кабина. Това е по-малката, но по-модерна сестра на сауната. Тя затопля помещението не с печка с камъни, а чрез инфрачервени лъчи.

Защо да я навестите
•    Нагряването чрез лъчене е предимство.
•    Температурата е сравнително по-ниска от тази в класическите сауни, но тялото се поти обилно.
•    Само 20% от лъчението нагряват въздуха. Другите 80% загряват тялото.
•    Лъчението прониква на 5-8 см вътре в тялото.
•    Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
•    Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури, отколкото в сауна.
•    Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
•    Инфрачервената кабина е изключително подходяща при спортни травми, артрит, хронична умора, тъй като ускорява извеждането на тежки метали и химикали от тялото. По принцип те се задържат в мастната тъкан и много трудно могат да бъдат прогонени.
•    Топлината в инфраред сауната е много полезна за хора, страдащи от акне, екземи, алергии, целулит.

Вашият коментар