СПА етикет

seaoflife1
По-изкусителни с шоколадова терапия
12.02.2010
iphone-and-bathomatic-app-[
Вана, напълни се!
13.02.2010
spa2

Посещението на СПА центровете все по-трайно навлиза в нашето всекидневие. За едни това е начин на живот, за други – епизодични преживявания, за трети – нещо все още непознато и затова малко плашещо. Какви процедури да изберем? В каква последователност? Как да си ги поръчаме? Кога да дойдем за процедурата? Как да се облечем? Все въпроси, отговорите на които са колкото естествени и елементарни, толкова и необходими, за да не изпитваме стрес именно там, където отиваме, за да намалим стреса. На повечето от тях всеки със сигурност ще си отговори и без чужда помощ, така че тук просто потвърждаваме онова, което и без това знаете.

Резервация
Когато се касае за всекидневни процедури, обикновено всеки иска да резервира времето, което е най-подходящо и което най-често е или след работа, или през уикенда. Затова именно тези часове са най-натоварени и е най-добре да се погрижите да резервирате часа предварително. Добре е и да знаете каква точно процедура искате, в противен случай може да се окаже, че терапевтът или уредът са заети именно когато дойдете. Ако посещавате СПА центъра, защото сте получили като подарък сертификат за него, добре е да споменете и това обстоятелство предварително.

Терапевти
Всеки човек си има своите предпочитания, симпатии и антипатии. Именно затова харесваме различни фризьори, масажисти и др. Освен това често в СПА центъра работят както жени, така и мъже и дори да не изпитваме предразсъдъци относно пола на персонала, може да имаме предпочитания към единия от тях. Някои например предпочитат мъже масажисти, защото правят по-дълбок масаж. Други отдават предпочитание на по-нежните женски ръце, които сякаш по-добре усещат реакцията на тялото ни. За да няма изненади и разочарования, най-добре е предварително да се осведомите при кой масажист или кинезитерапевт си записвате час. Ако пък вече имате положителни впечатления от някого от тях, запишете си час именно при него.

Точност
“Точността е учтивост на кралете”, гласи английска поговорка. Затова не си придавайте допълнителна тежест със закъснение. Най-добре е да отидете десетина или петнадесет минути по-рано, особено ако това е първо посещение. Времето е необходимо, за да попълните дежурния въпросник, който ще даде на служителите по-добра представа за предпочитанията ви и за здравословното ви състояние.

Пристигане
Служителят на рецепцията трябва веднага да уведоми терапевта за пристигането ви. Ако не го направи, не се колебайте вежливо да му напомните. Най-добре е да минете предварително лекарски преглед, ако избирате натоварващи процедури.

Запознаване със СПА центъра
Още в началото помолете персонала да ви запознае с предлаганите процедури и да ви разведе из СПА центъра. Може би именно по време на тази кратка разходка ще си харесате процедура или програма, на която иначе не бихте обърнали внимание. Ще се запознаете и с онези процедури, които се предоставят безплатно или в пакет на гостите – най-често в термалната зона и басейна.

Отмяна на резервацията
Колкото и да е неприятно, на  всекиго се случва да отмени предварително направената резервация поради някакво обстоятелство. Направете това колкото е възможно по-рано. Стандартното изискване в повечето СПА центрове е да уведомите служителите на рецепцията 24 часа предварително, когато става въпрос за отделна процедура, или 48 часа по-рано, ако сте се записали за пакетна програма. Това ще даде време да се намери друг клиент за създадената “дупка”. Все пак не забравяйте, че на кинезитерапевтите и масажистите се плаща независимо от това дали клиентът е дошъл или не.
Ако още при първото си посещение се запознаете с политиката на СПА центъра в това отношение, ще знаете в какъв срок можете да отменяте резервациите, без да плащате глоби.

Облекло
Обикновено то е възможно най-удобното за бързо преобличане. Като правило СПА центровете предоставят хавлиени кърпи, халати, чехли, а дори и бански, ако не разполагате с такъв.

Бижута
Ако е възможно, оставете бижутата си вкъщи. В случай че те са ви необходими, най-добре е да ги оставите в сейфа на рецепцията. Ако не разполагат с такъв, възможно е да ги заключите и в личното си шкафче, но този вариант крие значително повече рискове.
В случай че решите да не се разделяте с тях по време на процедурите, можете да ги оставите в джоба на халата или в масажното помещение, но не забравяйте да ги вземете, преди да си тръгнете! Пръстени, обици, портмонета, ключове – какво ли не се намира в джобовете на оставените за пране халати!

Предпочитания
Служителите на СПА центъра няма как да знаят какво искате и харесвате, ако не им го кажете. Всички аспекти на процедурите могат да се променят така, че да удовлетворят най-пълно вашия вкус – светлината, музиката, температурата в помещението, размяна на реплики или пълно мълчание, всичко това трябва да ви осигури най-голямо отпускане и наслаждение. Не се притеснявайте да задавате въпроси или да изразявате мнението си за това, което става. Нещо повече, това ще позволи на терапевта по време на следващата процедура да избегне евентуални грешки и да нагоди действията си в съответствие с вашите желания.  

Здравословно състояние
Преди да започнете каквито и да било СПА процедури, е добре да минете през лекарски преглед. Някои от тях са противопоказни за определени заболявания, а други не са препоръчителни. Дори някои безобидни неща като носенето на контактни лещи например могат да станат причина за дискомфорт при процедури на лицето.

Бръснене
Ако трябва да се обръснете в деня на процедурите, направете го поне два часа преди посещението си в СПА центъра. В противен случай някои процедури могат да предизвикат раздразнение на кожата.

Слънчеви бани
Някои процедури изискват да се избягват слънчевите бани в деня на процедурата, а често и на следващия ден.

Храна и напитки
Добре е храненето да е няколко часа преди процедурата, а не непосредствено преди нея. Естествено, консумирането на алкохол преди посещението на СПА центъра е напълно неприемливо. Вместо това е добре да приемате големи количества вода преди и след процедурите, особено ако предвиждате посещение на термалната зона – сауна, парна баня и пр.

Мобилни телефони
Колкото и да е напрегнат бизнесът ви или личният ви живот, оставете мобилния си телефон в шкафчето. Все пак се предполага, че СПА центърът е място, в което хората отиват, за да се освободят от стреса и да релаксират. Впрочем в някои от тях използването на мобилни телефони не е разрешено – просто за да ви предпазят от натрапници, които не се съобразяват с останалите.

Деца
Много от СПА центровете са въвели рестрикции по отношение на достъпа на деца. Не е учудващо, ако си спомните какво обикновено става на басейна дори ако до него е поставена предупредителна табелка “Скачането забранено”. Целта отново е да се осигури спокойствие на гостите. Все пак някои СПА центрове допускат тийнейджъри, но само за определени процедури и само в определени часове. Изключение правят онези, които разполагат със зона за семейна почивка, в която цялото семейство може едновременно да се подложи на разнообразни процедури далеч от очите и ушите на останалите.

Вашият коментар