Арабският свят е сред най-уязвимите от климатичните промени

Antrax_03
Хималайските ледници се топят
20.03.2010
Обезводнената Индия
20.03.2010

Въпреки, че водата вече е оскъден ресурс в региона  и ще доведе до намаление на производство на храни, повечето арабски страни не правят почти нищо, за да се подготвят  за сушата, твърдят последните изследвания.

Производството на храни в арабския свят ще бъде сероизно засегнато от покачването на морското равнище и недостига на вода, свързано с изменението на климата, показват  два доклада, изнесени на международна конференция в Берйут през ноември 2009г., информира  Ройтерс.

„Изменението на климата ще се отрази критично на арабския свят, защото този район по-специално вече страда от бедност, широко разпространено безплодие, недостига на вода и социалната маргинализация“, заяви Сима Бахус, заместник-генерален секретар на социално развитие на страните от Арабската лига в доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН).

Разработване на база от знания бе една от добрите препоръки, направени по време на арабския форум за околна среда и развитие’s (AFED), конференция за климатичните промени в Бейрут.

Делегатите на форума призоваха арабските правителства да определят цели за намаляване на вредните емисии, да създадат технически органи за оценка на климата, да приемат, че промяната на климата е проблем на обществената политика на всички нива на управление, и да започнат кампании за обществена осведоменост.

Делегатите изразиха загриженост, че в арабските страни се прави малко за адаптацията към климатичните промени. Според изнесения  доклад за влиянието на климатичните промени върху арабските страни особено голяма е реалната опасност от покачването на морското равнище. Дори един метър повече вода би поставила 12% от оброботваемата земя на Египет в делтата на Нил под сериозен риск и би заляла площ с размер четири пъти колкото Ливан.

Източник: Ройтерс

Вашият коментар