На римска баня в Огняново

Какво огледало да изберем за банята
Огледалото – идеи
08.03.2010
Тест за безопасен секс в банята
Безопасен ли е секса в банята?
09.03.2010
Минерална вода в Огняново

Закътаните в каньона на река Канина горещи басейни са на път да се превърнат в хитово сборище на скиорите, отседнали в областта

Къпали ли сте се в истинска римска баня? Ако ли не, идете в Огняново и се потопете в басейните с тамошната блажена минерална вода, за която се твърди, че е осветена от самия свети Павел и в която и преди хилядолетия са възстановявали сили римски пълководци и императори.
Прочутите Огняновски минерални бани са разположени в каньона на р. Канина, само на десетина километра североизточно от град Гоце Делчев и на около петдесет километра югоизточно от Банско. Заради вълшебната им лековита сила село Огняново е обявено за балнеоложки курорт през 1979 г. Заобикалящите го иглолистни и акациеви гори, чистите води на реката и дивните гледки към величествения Пирин привличат туристите през цялата година. Някои лекуват тук конкретни заболявания, други идват за релакс и разкрасяване, а пък скиорите табиетлии са на път да превърнат местенцето в любимо средище за сгряване и отпускане след  целодневно спускане по мразовитите писти из околността.
За магическата сила на местните минерални води  са знаели и древните цивилизации, минали оттук. В селото и до днес са запазени останки от 3 бани с каптирани в басейните води. Легендите разказват, че самият свети Павел е осветил изворите, както и че около 65 г. н. е. с приятеля си Тито прекарват повече от година в региона, покръствайки в християнската вяра тракийски племена. Най-стара е римската баня, част от която е запазена в двора на х-л „Елис”. В нея са идвали да се къпят жителите на съществуващия преди около 2000 г. цветущ римски град Никополис ад Нестум, основан от император Марк Улпий Траян. Неустоимо привлекателно е да се потопиш в басейните на римски императори, нали? И то без да напускаш границите на България!

На съвременни СПА удоволствия в с. Огняново можете да се наслаждавате в няколкото почивни бази и хотели с общо около 500 легла. Най-посещавани са Pirin View, „Черния кос” – в с. Марчево, „Бохема”, „Елис”, „Делта”, „Чинаръ”, вила „Рай”, комплексите „Петрелийски” и „Градина”, „Виктория”, туристическа база „Минерални извори” – в региона на Огняновски минерални бани. По-голямата част от хотелите в региона функционират отскоро и тепърва им предстои да доразвиват сектора за wellness&spa.
Хотел „Петрелийски” се открива през април тази година и предлага  новоизграден луксозен СПА център с класически и хидромасажи, турска и парна баня, вана „Клеопатра”. До края на пролетта ще бъде завършена и зоната със  закрит басейн и външно джакузи в стъклена пирамида.
В хотел „Делта” има три басейна – голям и  детски на открито и закрит басейн с минерална вода. На разположение на гостите са също и тангенторна вана и сауна.

Хотел „Бохема” се намира до самия бряг на р. Канина. Чудесното разположение на външния басейн – под шарената сянка на дърветата и приятния звук на ромолящите води на реката, го превръща в идеалното място за почивка по всяко време на денонощието. Тук ще възстановят силите ви и чрез класически, меден, китайски, индийски масаж и сауна.
Вила „Рай” се слави с най-добрата кухня в региона. Сред красивата и добре аранжирана градина ароматът на гозбите събужда не само апетит, но спомени от домашната кухня на мама и баба.
Планирайте пребиваването си в с. Огняново поне за няколко дни. Така пълноценно ще можете да се насладите на термалните води, да заредите сили и виталност и да ви остане време за разходка из местните забележителности. В близост до Огняново се намират още няколко самобитни родни села – Ковачевица и Долен, които са със статут на архитектурни резервати, както и очарователният Лещен, характерен с белосаните си уютни къщи и механа, прочута с вкусотиите си (Огняново-Лещен-Ковачевица – 24 км). Не пропускайте да отделите няколко часа и за град Гоце Делчев, както и за Историческия музей в града. С малко късмет може да попаднете на колоритно ревю с национално облекло от региона.

Б&S справка

• Температура на водата – 39-430С.
• Определят я като хипертермална, хидрокарбонатно-натриева, флуорна (5,2-5,3 мг/л), слабо минерализирана (0,3 г/л).
• В топло състояние има специфичен мирис, но след охлаждане той изчезва и водата е приятна за пиене.
• Лекува гинекологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт. Улеснява работата на бъбреците, действа противовъзпалително на периферната нервна система, успокоява болки при ревматизъм и невралгии и помага при камъни в жлъчния мехур и бъбреците.
• Силен герантологичен ефект – подмладява и разбира се, разкрасява!

Вашият коментар