Златоград ще се топли с минерална вода

riant1_e
Всяка 3-та канелка за минерална вода с бактерии
24.04.2010
spa_masaj4
Победителите в SPA масаж 2010
01.05.2010

Стягат града за център на спа туризма в Южните Родопи

Златоград стартира проект за отопление с безплатна минерална вода. Градът е единственият у нас с геотермални извори, които са общинска собственост. „До две години проектът за използването на този ценен ресурс от природата ще бъде финализиран“, заяви кметът Мирослав Янчев. 8 общински сгради ще се отопляват с нея.

Наред с това в най-южния ни град искат да развиват и балнеология и спа туризъм. Вече се изгражда геотермалната централа, която е част от целия проект. Издадено е и разрешение за строеж на сондажното съоръжение от МОСВ. След него сондирането може да започне. „Имаме готовност за изграждането и на вътрешната водопреносна мрежа, която ще свърже тези 8 сгради. Направена е заявката за тръбите, а фирмата изпълнител е получила авансово плащане, за да може да продължи проекта”, каза Янчев.
Комисия тепърва ще даде правото на преминаване през земеделски земи на 13-километровия топлопровод от Ерма река до Златоград. „Хубавото е, че имаме подкрепата на правителството и ще реализираме проекта, който винаги сме представяли като приоритетен”, заключи кметът Янчев.
Първа копка на изграждането на геотермална отоплителна система в Златоград направи през май предишният премиер Сергей Станишев.
Проектът „Интегрирано използване на термо-минералните води, натрупани в геотермалната система Ерма река – Елидже” е най-важният за развитие на община Златоград. Стойността му е 16 579 072 лева и се финансира от републиканския бюджет за 2009 г.
По проекта за геотермалната вода се предвижда изграждането на сондаж в Ерма река. После ще има 13.5 км тръбопровод, който ще докара топлата вода до града. След тях ще бъде изградена отоплителна централа, вътрешна водопроводна мрежа към 8 обществени сгради – училища, общинска администрация, читалище и др. „В страната това е единствената минерална вода, която е общинска собственост, затова непременно трябва да се възползваме от нея“, изтъква Янчев. По проекта използваният дебит от водата трябва да е 10.5 л/сек., като водата ще бъде вкарвана в системата с 87-90 градуса температура.
Приоритет ще бъде и спа туризмът, който целогодишно ще привлича гости в Златоград. Местната управа ще търси инвеститори за бутилиране на минералната вода и развитие на града.
Местните от години чакат лековитата топла вода да спаси региона. Още от 1960 г. се говори за природното богатство в региона, но нищо не е направено. Изворът е общинска публична собственост. От тук нататък местната власт ще определи приоритетите на концесията.

Източник: novglas.bg

Вашият коментар