Аляска ще бутилира вода за Индия

академик Олга Бутакова
ВОДАТА Е ЖИВО СЪЩЕСТВО, А НЕ ВЕЩЕСТВО
16.06.2010
Богатите нации са уязвими на водни бедствия
20.06.2010

S2C Global Systems,американска бутилираща компания, обяви, че до осем месеца ще достави вода за Централна Индия от селището Ситка в Аляска. Водата ще се разпределя също така към пазарите в Южна и Западна Азия и Близкия Изток.
Компанията, базирана в щата Тексас обяви, че създава воден център в Ситка Таун в Западна Аляска, който има потенциал да експидира милиарди литри вода на година, предназначена за сушавите райони в Индия, Близкия Изток и Западна Азия и да ги доставя с танкери.

Ситка е малък град, разположен на остров в Бараново море в югоизточното крайбрежие на Аляска. Американската компания е създала там център за  питейна вода и притежава права за износ на 2.900 милиарда галона (10,9 милиарда литра) годишно от Синьото езеро до Ситка.
Градът ще получи приблизително 26 мил.щ.д на година, ако този износ се осъществи и над 26 мил. евро на година, ако градът успее да прави износ, съобразно с максималните си права.Това количество е достатъчно да задоволи нуждите на селище с 50 000 души, които ползват по 50 литра на ден на човекк.

Този износ ще е е първият по рода си износ на вода в такива големи количества, който ще се осъществи с танкери. Вече две десетилетия ралични компании правят опити да осъществят подобен износ на вода в големи количества, но безуспешно, най-вече заради трудната логистика както и заради наличието на по-евтини местни източници.

Да се надяваме, че американската компания  S2C е намерила правилната комбинация от местоположение, инфраструктура и таксуване, за да осъществи износа.

От компанията съобщават, че те имат готовност да „пакетират“ около 40 милиона литра вода за един курс и да ги транспортират при добри условия на съхранение.

От танкера водата ще се разтоварва на малки кораби, които могат да влезат в плитките пристанища на Ирак. Водата ще се предлага в контейнери с течни цистерни, които побират  по 4623 литра вода, за производството и в 10 литрови бутилки за потребителите.

Явно това ще е единият от новите пътища за  зареждане с вода на континенталната суша в подкрепа на което е и факта, че само седмица след обявяването на проекта, американската компания има запитвани за сподни дейности от още няколко фирми.
За гражданите на колониите в Аляска пък това е шанс за развитие на живота на ледения контитнет.

Източник:www.circleofblue.org

Вашият коментар