ООН: Чистата питейна вода е неотменно право на човека

Ideal_Melange
Смесителите Melange – съвършенство в дизайна от Ideal Standard
25.07.2010
Градски басейни в Ню Йорк
Градски басейни насред улицата
09.08.2010

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ „Питейната вода е право на човека, необходимо за пълноценния му живот и осъществяването на всички останали права“ се подчертава в резолюция на Генералната асамблея на ООН от 28 юли 2010г.Сега достъпът до чистата питейна вода и санитарни условия се смята за едно от основните човешки права.

Генералната асамблея е призовала страните-членки на ООН и международните организации да окажат финансово и техническо съдействие на бедните страни, за да им помогне да осигурят на хората чиста питейна вода и безпрепятствен достъп до нея. Според посочените в документа данни, сега около 884 млн. хора по света нямат достъп до безопасна питейна вода, а повече от 2,6 млрд. до водопроводна вода. Около 1,5 млн. деца до пет годинки ежегодно умират от болести, свързани с употребата на негодна за пиене вода. Резолюцията за водата е била подкрепена от 122 държави, 41 страни са се въздържали.

Миналата година ООН публикува доклада „Водата в променящия се свят“, в който се казваше, че от 24 до 700 милиона човека може да мигрират в други региони, заради недостига на вода.

Източник: Агенция КРОСС

Вашият коментар