Създават закон за защита на ледниците в Аржентина

Наводнението в Пакистан
20.08.2010
kids_bathroom2
С 30 млн. куб. м ще бъде увеличен обема вода от язовир Въча за производство на електроенергия
24.08.2010
Manova_studenti

Проектозаконът предвижда забрана на миньорските дейности и добива на нефт в ледниковите зони на Андите

Законодателите в Аржентина одобриха законопроект за защита на ледниците в страната, чрез ограничаване на добива на петрола, предава Ройтерс.
Законът вече премина през долната камара на аржентинския парламент и се очаква да се гласува в Сената по-късно този месец.  Приет в сряда в долната камара на Аржентина, законопроектът ще се гласува от Сената по-късно този месец. Междувременно председателят Кристина Фернандес заяви, че тя няма да наложи вето на закона, както направи преди две години, заради опасенията, че подобна забрана за добив на полезни изкопаеми и нефт ще забави  икономическото развитие на южните провинции.

Законопроектът установява стандарти за защита на ледниците, които са важен източник на питейна вода за голяма част от страната, и пограничните райони чрез система от наказания и глоби за замърсяване или увреждане на ледниковите области. Съхраняването на водните запаси на Аржентина от прясна вода ще е за сметка обаче на добива на нефт и въобще на цялата минодобивна дейност, която е изключително развита в района, включително и на развитата от векове златодобивна дейност. В зоната има две големи находища на злато Veladero и Pascua Lama, а компанията Barrick Gold Corporation, най-голямата златодобивна корпорация в света, вече е направила сериозни инвестиции в тези находища. Законът ще включва директно ограничение на дейността на тази компания и особенно в една от откритите й мини, която се намира на границата с Чили.

Източник : circleofblue.org

Вашият коментар