Axor Massaud – Дизайн вдъхновен от природата

Градски басейни в Ню Йорк
Градски басейни насред улицата
09.08.2010
Les_Fleures
Усещане за вълна с Франческо Лукезе
13.08.2010
Jean_Marie_Massaud_800

Френският дизайнер Жан-Мари Масо (Jean-Marie Massaud) е роден  в Тулуза. През 1990 г. завършва Националната школа по индустриален дизайн в Париж. Съвместната му работа с Марк Берти (Marc Berthier) по градоустройствени проекти става причина да навлезе дълбоко в света на дизайна и архитектурата. През 2000 г. заедно с Даниел Пузе (Daniel Pouzet) Жан-Мари Масо открива собствено архитектурно бюро. Интересите му в областта на дизайна са много разностранни – от индустриалните продукти до детайлите за мебели. Носител е на редица награди, а негови творения са включени в колекциите на музеите в Амстердам, Чикаго, Лондон, Париж, Цюрих. Негов е и архитектурният имидж на магазините Lancôme в Париж, Ню Йорк, Хонконг. През 2007 г. Масо ще завърши и най-големия си досега архитектурен проект – на огромен 50 000-местен стадион в Гуадалахара, Мексико.
Наред с успешните разработки за известни компании като Armani, Cacharel, Cassina, Cappelini Жан-Мари Масо твори и за Axor, дизайнерската марка на Hansgrohe AG, чийто управител е Филип Грьое (Philippe Grohe). Заедно с Axor през 2005 г. той представи своята визия за идеалната баня с проекта Axor WaterDream. През 2006 г. дизайнерът претвори идеите си в колекцията Axor Massaud.


Дизайн, вдъхновен от природата. Под това мото през октомври 2006 г. Axor, елитарната марка на Hansgrohe AG, представи новата си колекция Axor Massaud. Съвместният проект на немската фирма и френския дизайнер Жан-Мари Масо е изискан израз на модерната концепция за банята като жизнено пространство. Тази стая вече не е само място за хигиенизиране на тялото. Тя е специална зона, в която личността има шанс да се дистанцира от ежедневието, да се върне при себе си и да се отпусне в хармония с природните елементи. Едно истинско емоционално изживяване с водата – това е Axor Massaud. Забележителният дизайн на колекцията предполага перфектен баланс между продукта и пространството. Обектите от серията са замислени така, че да не се натрапват с функция или технология, а просто да присъстват, като церемониални скулптури. За френския дизайнер предметите са важни най-вече заради красотата, емоцията и асоциативната им връзка с природата.  Те са в състояние естествено да се обвържат с персоналните чувства и представи и  да превърнат банята в интимен и много личен свят. „Нека забравим за хигиенните предимства и открием естественото сливане с водата”, призовава Жан-Мари Масо. Това е същото като да се нуждаем не от парно, а от топлина. Да нямаме нужда от лампи, а от светлина. С тази колекция в банята важни стават не частите от канализацията, а самата вода. Арматурата се превръща в уникална скулптура, която осъществява първичната връзка между личността и един от   фундаменталните природни елементи.

Продуктите
Колекцията на Жан-Мари Масо за Axor включва обичайните за марката продукти – смесители за мивка, вана и душ, както и разнообразни аксесоари – вази, сапунерки, свещници, закачалки. Забележителна част от серията е и коритото от минерална отливка. Едновременно изискани и чувствени, експонатите от Axor Massaud наистина отговарят на концепцията за баня като пространство за живеене. Визията на много от обектите се създава чрез органични линии, инспирирани от природата. Аксесоарите са с формите на камъка, закачалката наподобява стъблото на дърво, а коритото напомня за черупка на орех, а може би на костенурка или пък на мида. Асоциациите за първична органика  са в хармонична връзка с геометричните форми на смесителите. Преобладават нежните извивки, чийто естествен завършек е  водната струя. И между това са чистата геометрия и умната технология.


Вашият коментар