Кестените

flowershower1
Сила от цветята за вашия душ
20.10.2010
Филмът „Вода“ спечели световна награда за късометражно кино
24.10.2010
kestenite2

Наричат ги „изкушението на есента”, „малките кафяви слънца”, „храната, която спаси Европа”. Всичко това е вярно, плюс фактът, че имат доказан силен терапевтичен ефект. Дивите кестени, известни още като конски, действат противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема.


На храносмилателната система действат запичащо и дезинфекционно и се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас и др.
Чрез лабораторни експерименти е доказано също така, че кестените укрепват капилярите. Намаляват вискозитета на кръвта, нормализират болестно увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби. Ето защо при раздразнени и кървящи хемороиди те оказват добър лечебен ефект. В такива случаи се препоръчват бани с вода, в която са врели кестени заедно с обвивката. Под влияние на такава вода хемороидалните възли бързо се успокояват и намаляват по обем, като болестните явления стихват и напълно изчезват. В терапията на разширените вени кестените намират приложение заради тонизиращия си ефект върху венозните стени. На него се базират някои фармацевтични препарати за укрепване на кръвоносните съдове. В днешно време, когато атеросклеротичните изменения на кръвоносната система засягат все повече хора, от значение е фактът, че извлек (екстракт) от конски кестен може да понижава нивото на лошия холестерол в кръвта.

ЛЕКОВИТА ЗАПАРКА

Най-често дивият кестен се употребява като запарка. От плодовете му, обелени и ситно нарязани, се взема една чаена лъжичка и се поставя в 300 мл вряща вода. Запарва се в продължение на 2 часа, след което течността се прецежда. От нея се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден, особено по време на боледуване от вирусна настинка или грип. Тогава се прилага като помощно средство към основното лечение, предписано от лекар.

Вашият коментар