На баня в Овча купел?

shoko_fon
СПА козметика с шоколад
12.11.2010
Zermatt-Riffelalp_SpB_013
Басейн на височина 2222 метра?
17.11.2010
старата баня на Овча купел, днес

старата баня на Овча купел, днес

Може и да се случи!

Столичният квартал Овча купел, който на пръв поглед изглежда доста западнал, мръсен и необлагороден, всъщност притежава две уникални предимства – максимална близост до планината Витоша и… термална вода с несравними лечебни характеристики.  Може и някой да не вярва, но навремето не само хората, но и животните са оценявали естествените природни богатства на месността и са се скупчвали в района да дирят лек.


Легендата разказва, че някога в този район били най-зелените и тучни пасища и овчарите често водели стадата си тук. Когато овцете минавали, техните копита оставяли „купели” в меката пръст, които се пълнели с лековита вода. През нощта на поляните идвали диви животни и птици, които пиели от събралата се минерална вода и по този начин намирали цяр за раните и болестите си.

По-късно минералната вода била каптирана и на това място построили великолепна сграда, прочута като Банята на Овча купел. Години наред изворът събирал хора от цялата страна, тръгнали да дирят лек за болежките си в минералните и води. Около банята е имало парк, плаж и минерални чешми. През почивните дни мястото било пълно с хора и гълчава. Възрастните софиянци с умиление си спомнят за лечебните басейни на банята и красивите алеи на парка около нея.
Някъде през 80-те години на миналия век Баня Овча купел била затворена, за да не заработи отново никога повече.

Днес красивата сграда с римски колони е изоставена на милостта на времето и постепенно минава във владение на софийските наркомани и клошари. По покрива й расте гъста гора от брези, в помещенията и е бушувал не един пожар. Цялата сграда се руши и разпада, а от недрата й лъха на гнило и смрад.

Стратегията. Общината всъщност, оказва се, има отношение към природното богатство и е разработила план за действие. Тъй като в район Овча купел влизат и привлекателните за софиянци квартали Горна баня и Суходол, общината е разработила нов атрактивен строителен и регулационен план, който ще промени (към по-добро) инфраструктурата и комуникациите в района. Този план предвижда и реконструкция на банята, и то така, че в  едно по-светло бъдеще кварталът да се превърне в градски профилакториум с множество хотели и балнеосанаториуми, които да използват лечебните минерални извори на района.

През 2001 година обаче стартира дълъг и тягостен съдебен спор, който трябва да реши, чия собственост е сградата на банята.

Участниците в битката са държавата в лицето на здравното министерство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община “Овча купел”,която представя в своя защита акт, издаден още в далечната 1951 година.

Е, само преди месеци спорът бе решен – сградата на баня Овча купел се падна на Министерство на здравеопазването.
Сега остава да видим, как ще се възстанови и стопанисва скъпоценния според всички имот. Междувременно през десетгодишния период на влачене на делата в рехабилитационния парк с редките дървестни видове една след друг се издигнаха редица възголеми жилищни сгради, които сериозно ще възпрепятстват изпълнението на плановете за възстановяване на курортния комплекс в реалните му граници.

Освен, ако не влезат багерите!!!

Миряна Малчева

Вашият коментар