Чувате ли интуицията?

Преустройство на баня за малко пари
Елегантна баня за малко пари
12.11.2010
shoko_fon
СПА козметика с шоколад
12.11.2010
Пракаш Белвал

Пракаш Белвал

Пракаш Белвал

Несъзнателното управлява живота

Нашето възприятие на света, в който живеем, и съответното ни поведение е резултат от всичко това, което ние сме. Ние се научаваме на определено поведение в ежедневието и същевременно го прилагаме. Това е просто един път. Едно малко движение в нашата нервна система от стимул към реакция. Ние сме гладни – ядем, жадни сме – пием, спи ни се – спим. Но къде сме научили всичко това? И защо търсим развлечение, знание, познание или себепознание? Това са всъщност все неща, които правят човека по-различен от други животни и растения. Човекът е гладен или жаден не само за храна или течности, а и за знания, познания, развлечения и за себепознание.

Съзнанието е, което ни прави уникални
Нашето съзнание е тази част от нас, която ни прави различни по своя уникален начин. Ние сме уникални във всичките си действия, дори и по отношение на себеподобните. Точно заради съзнанието. Според йога ние, хората, сме на по-високо ниво от животните, защото имаме и развиваме своето съзнание. Първите признаци за развитие в съзнателна посока са щастието и любовта. В тези двата случая ние развиваме вътре в себе си силата за представяне и въображение. Какви ли не представи преминават! Какви ли не мисли нахлуват! Движението вътре в нас е отражение на това, което ние сме, както и външното движение се определя изцяло от нашето вътрешно движение.

Решението е импулс на съзнателното

Фактът, че имаме знание за себе си, за обстоятелствата, че притежаваме ценностна система, всичко това поражда импулс или желание. Ние искаме нещо от света, пожелаваме си го за себе си и вземаме решение, съобразено с  конкретна ситуация. Всяко едно решение има най-малко две страни. И всяка от страните ни показва съществуване на много варианти в пространството.

Интуицията е импулс на несъзнателното

За да разберем интуицията по-добре, трябва да осъзнаем несъзнателната част от себе си.
Какво е това, което ние съзнаваме? И какво е това, което не осъзнаваме? Фокусът на нашето внимание е определящ точно в този момент, точно на тази граница. В един момент нашето внимание може да забелязва неща, които се случват в нас, както и извън нас. И там, където стои фокусът на вниманието, е съзнателната част в нас. Да си представим, че сме си в собствената стая. Толкова неща има в нея – цветове, сувенири, светлосенки, различни звуци, температура. Мястото и материята, върху която сме седнали. Това, което стои пред нас, и всички други неща зад нас.  За един момент ние може да осъзнаем част от тези неща, това обаче не значи, че другите не съществуват. Докато гледаме интересен филм, ние забравяме за телевизора. Това обаче не означава, че приемникът не съществува или че контакта, в който е включен, го няма. Всичко, което е извън нашия фокус на внимание, е несъзнателната част.

Тялото притежава интелигентност благодарение на несъзнателното

Несъзнателното или подсъзнателното се грижи за всички жизненоважни функции в нашето тяло и в нашия организъм. Несъзнателното е частта, която се грижи за храносмилането и която сигнализира, когато сме гладни. Всеки орган познава до съвършенство своите функции и не спира да работи дори докато спим. Нашето тяло притежава интелигентност. Интелигентността е заложена във всяка наша клетка. Всички вътрешни органи, както и системите в тях знаят как да функционират, за да са живи и здрави. Тялото самостоятелно поддържа оптималната температура, сърдечносъдовия ритъм, кръвоносните съдове, лимфната система и нервната система. И всичко това се управлява от несъзнателната част вътре в нас самите. Ние на съзнателно ниво можем да грешим за храната и течностите, които поемаме. На несъзнателно ниво обаче грешките нямат място. Представете си, че мускулната клетка започне да абсорбира храната на костите. Невъзможно е, нали? Точно това е функцията на нашето подсъзнание и тя е невъзможна за съзнателния ум. Точно затова нашето несъзнателно се грижи за процесите в самото тяло.

Жизненоважните решения са интуитивни, несъзнателни
Интелигентността на тялото е много по-голяма от тази на съзнателния ум. Ние съзнателно можем да вземаме определени решения, но жизненоважните решения винаги се вземат от нашето несъзнателно. И това е валидно за всеки аспект от живота, за всяка сфера на развитие. Интуитивните решения са тези, които поддържат живота. Те ни поддържат живи. Ние можем да избираме за момент в коя посока да тръгнем. Нашето подсъзнание обаче е това, което ни довежда дотам. Като при ездача и коня. Ездачът определя посоката, но конят е този, който извървява пътя. Там, където ние се намираме, то е резултат от нашите съзнателно зададени посоки. Ние подсъзнателно обаче сме извървели този път. В йога практикуващият може да постигне овладяване на вътрешните процеси.

Дилемата между искам и трябва

Каквото и да знаем за вътрешното, за подсъзнателното, за интуитивното, ние все пак сме социални същества. Интересува ни какво се случва във външния свят. Изкушаваме се от храна, дрехи, техника, изкуство, музика, развлечения. Като социални съзнателни същества ние знаем към какво да се стремим. Същевременно обаче изпитваме и вътрешни необходимости. Може и да са малки, но са съществени и непрестанно ни напомнят за себе си. Дилемата е между външното постигане и вътрешното спокойствие. Когато ясно знаем на съзнателно ниво какво точно искаме, можем лесно да приспособяваме себе си към външните обстоятелства. Можем да направим компромис с храната, с въздуха и с всички жизненоважни неща. И това директно се отразява върху нашето здраве и качество на живот. Когато две различни ценностни системи стоят в нас и се борят за своето оцеляване, точно тогава се ражда дилемата. Дилемата между съзнателно и интуитивно.

Съзнанието да общува с интуицията
На интуитивно ниво стоят всички познания и знания от генетично ниво до самото създаване на света. То е безкраен океан за всички нови и нови открития и изследвания. Но ние съзнателно можем да избираме посоката както във външния свят, така и вътре в себе си. Опитът на съзнанието, макар и да е точен, е нищожен в сравнение с интуицията. Когато ние започваме да задаваме въпроси на себе си, всъщност задълбаваме корените на съзнателното в интуитивния свят. И ако съумеем да съчетаем точността на съзнанието със силата  на интуицията, тогава всичко е постижимо.
Това е признакът за една балансирана личност.

Къде се намираш ти?
Какви са твоите търсения?
Какво е за теб възможното?
Как решаваш всички тези неща?

Вашият коментар