Болестите на водата

viva-02forever
Паола Навоне и Улф Мориц творят имиджа на VIVA – керамиката с индивидуален дизайн
26.12.2010
frizz011
ФРИЗОВЕТЕ
26.12.2010
bacteria-Inside


Водата, казват, е живот, но тя може да е смъртно опасна за човешкия организъм, ако в нея са се настанали заразни бактерии. А това е често явление, особено през лятото, когато горещината и влагата създават райски условия за развитие на много болестотворни микроорганизми, особено за причинителите на чревни инфекции.


Кои са най-често срещаните заболявания и как да се предпазим от тях?


Салмонелоза
Салмонелозата е хранително отравяне, причинено от бактерията салмонела. Един от начините, по които човек може да се зарази, е чрез замърсена вода. Главните признаци  на заболяването са свързани със стомашно-чревни увреждания – диария, повръщане, повишена телесна температура. При наличието на някои от тях незабавно потърсете лекар! Салмонелозата се среща във всички страни по света.


Шигелоза (дизентерия)
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, протичащо с диария и обща интоксикация. Заболеваемостта е най-висока при деца на възраст от 1 до 3 години. Най-чести са водните епидемии през летно-есенния сезон. Заболяването е свързано с лоша лична и санитарна хигиена.
Болните имат бледа кожа, усилена и шумна перисталтика, главоболие, силни коремни болки и диария. Разгарът на болестта е 4-5 дни. Възстановяването, ако няма усложнения, е бързо.


Вирусен хепатит тип А
Вирусният хепатит А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и появата на жълтеница. Болестта преминава през три стадия. Преджълтеничен – заболяването започва с отпадналост, безапетитие, умерено повишена температура. Клиничната картина е неясна. През жълтеничния период жълтеница се появява по склерите, после по лицето и накрая обхваща тялото. През този период черният дроб е увеличен, а в някои случаи – и слезката. Възстановителният период се характеризира с изчезване на жълтеницата, нормализиране на размерите на черния дроб и подобряване на общото състояние. Вирусен хепатит А е болест на децата и младите хора.


Ентероколит
Острото възпаление на тънкото черво (ентерит) се причинява от различни болестни фактори. Най-честите причинители през летните месеци са бактерии, вируси и гъбички. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема и нерядко повръщат. Налице е диария, понякога със слуз и кръв. Кожата става бледа, а лигавиците и езикът – сухи.Легионелата
Легионелата е зараза, позната на човечеството от средата на миналия век. Разпространена е по целия свят, включително в България. Представлява болест на белите дробове със симптоми на пневмония, която води до сериозни изменения и засяга хората с нисък имунитет – предимно възрастни и деца. Тази болест, влизаща в категорията на атипичните пневмонии, е със смъртност между 5% и 30% от случаите главно заради неправилното диагностициране и отслабения организъм на заболелия.
Симптомите са повишена температура, треска, изпотявания, гръдна болка, суха, непродуктивна кашлица с отделяне на ръждиво оцветени секрети.
Причинителят на легионерската болест се намира там, където има вода. Бактериите се разпространяват чрез малките водни капчици, а ако във водата се образуват мехурчета, това се превръща в идеалната среда за развитие. Човек се заразява, като вдишва влагата във въздуха. Един от проблемите при превенцията на инфекцията е практически невъзможното отстраняване на бактерията от околната среда. Сред профилактичните мерки са редовното почистване и дезинфекция на естествените й обиталища. Хлориране на водата, честа смяна на филтри и тяхната дезинфекция – това е най-малкото, което всеки може да направи. Друг начин е редовното тестване на качеството на водата в санитарни, хигиенични и технологични инсталации, вземане на проби и изследване в специализирани лаборатории.
Идеални условия за зараза създават вентилаторите, климатиците, душовете и басейните. Като цяло съоръжения, в които има непрестанна циркулация на един и същ въздух и вода.
Климатизираните помещения от време на време трябва да се проветряват, а филтрите на климатиците редовно да бъдат подменяни и поддържани идеално хигиенични.
Медицината разполага с антибиотици, които са ефективни за лечението на легионерската болест. Те успешно повлияват организма и унищожават причинителите на инфекцията. Диагностицирана правилно, атипичната пневмония, причинена от бактерията легионела, може да бъде овладяна за период от 3 до 10 дни.

Предпазването от неприятни здравословни проблеми през лятото е просто: хигиена, хигиена и пак хигиена!
Редовното миене на ръцете, използването на репеленти около естествените водоеми и старателното ползване на душ след посещение на морето или обществени басейни са стари и изпитани методи. Превръщането им в полезен навик може да бъде основна предпазна мярка срещу болестите на водата и лятото!

текст Миряна Малчева

Вашият коментар