МАТАХОРН – властелинът на Алпите

Пракаш Белвал
Доверието в себе си е сила
12.12.2010
deck1
Декинг
13.12.2010
materhorn1

Пренесете се в Царството на снежните приключения… и алпийските Spa удоволствия

текст и снимки Петя Теодосиева

Zermatt (Цамат или Зермат) е едно от 40 места в света, които трябва да посетим поне веднъж в живота си според класацията на популярния тв канал Discovery. Разположен в сърцето на кантон Валис, в южните Швейцарски Алпи, на около 1600 м надморска височина, обграден от над 29 четирихилядника, с повече от  495 км ски писти, Zermatt е един от най-посещаваните ски курорти в света.
Тези факти нямаше да бъдат истина, ако във висините над Zermatt не се спотайваше властелинът на Алпите Матахорн, зашеметяващ туристите със своите размери, величествен силует и загадъчно излъчване. Макар и не най-високият – 4478 м (Монте Роза 4634 м – най-високият в Швейцарските Алпи, Монблан 4808 м – най-високият в Европа), Матахорн е най-атрактивният връх в Алпите със своята пирамидална форма, с четири страни, всяка от които сочи четирите посоки на света. Една от най-прекрасните гледки към Матахорн се открива откъм изток – в Zermatt, а южната му страна граничи с италианския ски курорт Cervinio – италианското име на Матахорн.

Вечно белите “владения” на Матахорн предлагат 4 района за зимни развлечения – Rothorn, Gornergrat, Kleine Matterhorn и Cervinia, с изключително добра комуникация, модерно оборудване, удобни лифтове и гондоли, ски писти с размерите на автомагистрали!
До Gornergrat (3089 м) пътува най-високата железница в света и прочутият Glacier Express. Оттам се разкрива и прекрасна гледка към Монте Роза. Kleine Matterhorn (или „малкият” Матахорн) е най-високата достъпна точка за скиорите (3883 м), откъдето при ясно време погледът достига чак до Средиземно море. Туристическа атракция там е най-високата пещера в света, където са изложени уникални ледени скулптури, дело на изкусни майстори, и находки на изчезнали видове организми.
Освен на уникалната природа и изключителните условия за ски през цялата година в Zermatt можете да се насладите и на невероятно вкусните кулинарни специалитети, характерни за Валис: раклет, кезе фон дю, рьости, отбрани сирена, изкусно приготвени десерти, а също и специалитети на италианската и френската кухня. Ценителите ще открият и разнообразни вина от региона.
Zermatt предлага всичко необходимо за една пълноценна и възобновяваща почивка: кристално чист въздух (достъпът на автомобили е забранен), прекрасни условия за ски и спорт, вдъхновяващи и релаксиращи пейзажи за медитация, здравословна планинска храна, разтоварващи Spa удоволствия.
Едноседмичната ски карта струва около 58 франка на ден и предлага неограничени ски приключения!
Сауната, джакузито и частната вана присъстват дори и в по-обикновения клас шалета. Някои от изисканите 5-звездни хотели отварят вратите на Spa центровете си само срещу 40 франка за свободни посетители.
Петзвездният Mont Cervin Palace, член на веригата The Leading Hotels of the World, предлага богато разнообразие от възстановяващи и енергизиращи Spa терапии. Най-атрактивни сред тях са: вана с козе мляко и алпийски билки, боди пилинг с швейцарски шоколад, боди репинг с шоколадов мус, различни масажи с билки и ароматни масла. Цените на процедурите започват от 80 CHF за 25-минутен пилинг на тялото и стигат до 350 CHF за комплексна двучасова терапия. Цената на нощувката за двама струва около 700-930 CHF в зависимост от сезона и престоя, като минималният престой е 7 дни.

Една от най-големите атракции е леденото селище Iglu Dorf, изсечено сред ски пистите в снега на височина от 2727 м. Освен слънчеви бани, избрани специалитети и релакс на открито селището предлага романтични ледени апартаменти за нощувка и топло джакузи на открито в леда, което може да се наеме между 14.00 и 15.30 часа срещу 200-300 франка за 2-6 човека с включено шампанско.
Едно от представителните шалета в Zermatt – “Амбър”, предлага разкошни апартаменти с всички удобства в модерен италиански дизайн, с частен Spa център и винарска изба. Всяка баня има джакузи с прекрасна гледка към Матахорн през френските прозорци. Наемът на апартамент от 190 кв. м на вечер за 6 човека (3 стаи) струва от 800 CHF до 1350 CHF в зависимост от сезона и престоя.

www.matterhorn-service.com

Вашият коментар