ФРИЗОВЕТЕ

bacteria-Inside
Болестите на водата
26.12.2010
4etka_e
История на четката и пастата за зъби
26.12.2010
frizz011

Ако банята е торта, то ролята на черешката най-често се играе от декоративния фриз. Основната плочка с нейните цвят, размери или пък начин на редене, типът обзавеждане и атрактивните аксесоари могат да създадат фон, да подчертаят стил, да изпълняват конкретни функции, но индивидуалността и дори уникалността на декора в банята се постига с умело подбрания фриз.


Зонирайте с фриз

И в най-малката баня може ясно да се обособят основните функционални зони, ако фризът се натовари с ролята на чертожник. Хоризонталният или вертикално поставеният декоративен детайл визуално ще очертае пространството около огледалото с умивалника, тоалетната чиния и също така ще „отдели” мократа зона на душа от останалото оборудване. Възможно е също с керамичния фриз да прикриете архитектурен дефект (като ненужна колона или ниша). Понякога е достатъчно само да подчертаете дефекта с декоративен материал и да го превърнете в акцент.

Класически модели фризове

При повечето серии на плочки производителят предлага няколко модела фризове. Обикновено те са тънък вариант, наречен още „пура”, и по-широк, като и в двата вида има повторение на шарките или някакъв друг свързващ елемент. В зависимост от проекта, който е задължително да направите, преди да напазарувате плочките, в облицовката могат да се включат всички видове от колекцията.  
Комбинацията на елементи от различни колекции и дори производители също е възможна. Много често тя е вариант за снижаване на общия бюджет за банята. Когато предприемате такава комбинация обаче, внимателно сравнявайте характеристиките на елементите.


Размерът на фриза трябва да съответства на големината на основните стенни и подови плочки или пък да се съотнася мащабно към тях – например ширината на две плочки да се равнява на дължината на фриза или обратно. Не пропускайте да включите и размера на фугата между плочките. Друг важен размер е дебелината на декоративния елемент. Тя трябва да е еднаква с тази на останалите плочки, защото в противен случай има опасност да стърчи или да хлътне при монтажа. Преди да закупите плочките или фриза, сравнете цветовете им, като за предпочитане направете проба при осветление, което максимално се доближава до това в бъдещата баня. Съпоставете и покритието на елементите дали е еднакво лъскаво и еднакво матово, дали не е прекалено голям контрастът помежду им, огледайте качеството на изработката и техническите спецификации. Понякога може да се направи компромис с по-нискокачествена стенна или подова плочка, като това се компенсира с по-скъп, атрактивен и елегантен фриз.Декоративна плочка вместо фриз
През последните няколко години производителите на керамика за банята започнаха да обръщат особено внимание на декоративната плочка. Ако преди най-често тя се предлагаше в основните цветове на колекцията с декоративен медальон-шарка, повтаряща се при фриза, сега тя е с претенцията да се превърне в ключов декоративен акцент при оформлението на банята. Често декоративната плочка е с особено атрактивен дизайн, който хармонира по цвят и релеф с останалите елементи от колекцията. В класическия случай тя се съчетава с някои от предлаганите в колекцията по-малки фризове. При избора на такъв вариант отново акцентът може да бъде поставен върху зонирането на банята – с по-големите размери например може да се оформи цялата душ-кабина или пространството от мивката до тавана.
Фриз + декоративна плочка е последен дизайнерски хибрид
Най-новите дизайнерски колекции лансират едно ново поколение декориращи елементи за банята – хибрид между фриза и декоративната плочка. В повечето случаи той е равен на една втора или една трета от ширината/височината на основната плоча и колкото по-богата е колекцията, толкова повече разновидности предлага. Понякога този декор просто повтаря цветовете на основните плочи, катов едни случаи предоставя още по-голяма свобода в пространственото решение, а в други дублира шарката на декоративната плочка или фриза, като допълнително добавя и релеф например.
При толкова голям избор на плочки обаче е добре покупката внимателно да се обмисли, особено ако банята е по-малка. По-добре е дане се прекалява с декоративните елементи, ако това ще наруши стиловите характеристики на интериора, ще дебалансира цветове и ще създаде чувство за претрупаност и хаос.


При покупката на плочки и фризове е важно да не се пазарува стихийно – добре е пазарът да бъде проучен, да се посетят повече от 1-2 магазина, за да може да се направи сравнение на цени, качество и стил.

Съвет: Ако се съмнявате в направеното от вас съчетание, разгледайте каталозите на по-големите колекции. Те обикновено дават възможности за безброй индивидуални подредби и решения, без да се налага напасване на  различни видове изделия според личните вкусове.

текст Миряна Малчева

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

[dynamictext* alt-mail "CF7_email"]

Вашият коментар