Баня, Разлог

zone
Нощен Спа център Under Zero в Банско
04.01.2011
Banya_Aspa Villa1
СПА хотел Аспа Вила, село Баня, Разлог
04.01.2011
Banya_Razlog

Село Баня е едно от най-старите села в Разложката котловина, намираща се между трите планини Рила, Пирин и Родопите.

Намира се на 5 км от град Банско, на 160 км от столицата на България и летище София, на 100 км от гръцката граница и на по-малко от три часа път с кола от Солун и Бяло море.


Още от дълбока древност този район е бил заселен заради идеалните климатични условия и особено заради  наличието на топли минерални извори.


Първите обитатели на този район са били траките. За това свидетелстват останките от старо тракийско селище близо до голямата баня. Старата баня /строена през 1735 год/ е с интересна архитектура.

В Баня има 4 църкви, няколко малки параклиса. Интериорът на църквата „Свети Георги“/ строена през 1834 год/ има художествена стойност.

В Баня има оранжерии за цветя – рози, карамфили, далии и др. Оформени са малки красиви паркове. Местни иконописци, дърворезбари, майстори на тъкането на традиционни материи и на бродирането. Няколко механи в традиционен стил. Те предлагат вкусни специалитети от местната кухня.Запазени са стари възрожденски къщи, както и римска баня, обявени за паметници на културата.Старата римска баня в село Баня отдавна е запечатана, а минералният извор се използва за пране и се излива в канала.В района на село Баня има около 70 минерални извора .
Минералната вода на село Баня е гореща, с температура 55-57°С, слабо минерализирана, хидрокарбонатно-натриева, флуорна и слабо радиоактивна, съдържаща окисляеми серни съединения. Дебит – 76 л/сек.
Минералната вода е подходяща за балнеолечение на заболяванията на опорно-двигателния апарат, неврологични, стомашно- чревни, чернодробно-жлъчни, бъбречно-урологични, ендокринни и гинекологични заболявания, а така също и някои професионални интоксикации с тежки метали. Ефективни са инхалациите с нея при белодробни заболявания.


Водата може да се използва при първична профилактика на остеопороза и зъбен кариес, както и за спортна и обща профилактика.


Най-характерното качество на тази минерална вода е нейната енергетизираност – след водни процедури ефектът е тонизиращ, а не обичайният отпускащ. Такъв ефект от минералната вода се среща само в световно известния курорт Сент Мориц, но там тя е с много по- нисък градус и дебит.

Възможност за туризъм предлагат и намиращите се в близост до село Баня  населени места.

град Разлог
Едно от събитията, с които град Разлог е известен, е Новогодишният карнавал.Шествието обикаля целия град и постоянно се вие дълго хоро. На карнавала могат да бъдат видени характерните за района кукери или чауши.. Интерес представляват и минералните извори Ръждавец, Конна база “Дворене ” и Конна база “Русалиите” – до с. Бачево

с. Добърско
Безспорно най-интересната и изключително добре запазена старина в село Добърско е църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ . Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Това е най-богато изографисаната на такава малка площ църква в България. Днес тази църква е известна най-вече с “иконата, изобразяваща Иисус Христос в космическа ракета”. Част е от Стоте национални туристически обекта и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

град Банско
Град-музей, Банско предлага на своите посетители широк избор от забележителности, сред които : Къща-музей „Никола Вапцаров“; Дом на изкуствата; Етнографска изложба-базар; Постоянна иконна изложба; Къща-музей „Неофит Рилски” и други. Безспорно обаче, най-забележителна е Църквата Св. Троица , която заедно с кулата си и уникалния си звън на камбаните се е превърнала в символ на Банско.

Вашият коментар