Ще топлим Министерския съвет с минералния извор до Централна баня

Petrelijski
Хотел Петрелийски, Огняново
18.01.2011
Стефан Русев, маркетинг и реклама
Стефан Русев: Интериорният дизайн повишава качеството на живот
22.01.2011
Centralna_banja

Йорданка Фандъкова: Не си търся нова работа като президент или вицепрезидент

Г-жо Фандъкова, внимавате ли какво говорите по телефона след скандалите със СРС-та, които тресат държавата? Притеснявате ли се да не извадят и ваши разпечатки?

– Говоря много по телефона, защото работата ми е такава. Казвам това, което мисля, така че нямам притеснения. А и не вярвам да се чуе нещо интересно и различно от това, което говоря публично. Най-много да има нареждане за запълване на някоя дупка, която съм видяла, или пък за почистване на пропусната от фирмите площ. Иначе използването на СРС-та е оправдано, когато е по регламентирания ред и цели установяване на истината.

Започнаха дебатите по бюджет 2011. По-постна ли ще е столичната „пица“ от миналогодишната?

– И тази година, както и миналата „пицата“ на Столичната община ще е пъстра
(смее се). През 2010 г. бюджетът ни позволи да продължим интензивното строителство и да изпълним 51 % от изграждането на метрото. Само след година и половина ще работи и вторият метродиаметър, а над 400 000 души дневно ще ползват този най-модерен, екологичен и чист градски транспорт. През юни 2012 г. ще пуснем участъка от Младост до бул. „Цариградско шосе“ с най-големия обществен паркинг за 1300 коли. Стартирахме и изграждането на 5 главни канализационни колектора, което продължава.
Построихме 18 детски градини, ремонтирахме социални домове и имаме първото от 20 години насам ново училище в София. Така че бюджет 2010 и антикризисните мерки, които предприехме, позволиха да изпълняваме програмата ни и поетите пред софиянци обещания. Тази година предлагаме бюджет от 1,3 млрд. лв., който гарантира развитието на града във всички сектори. Добавяме една подправка повече към пицата на София, защото бюджетът е с 20 млн. лв. по-голям
Инвестиционната ни програма също е по-голяма заради повечето европейски средства, които осигурихме. Тоест строителството продължава, но без да се отразява директно на разходите на столичани. Образованието и екологията са основните приоритети, което е част от управленската програма на ГЕРБ и от личните ангажименти, които съм поела пред хората.

За първи път обаче екологията измества образованието като основен приоритет. Как ще успеете да направите София по-зелена за година?

– Превръщането на София в зелен град е мой личен приоритет.
Столицата може да е сред най-зелените градове в Европа
Затова са предвидени с 5 млн. лв. повече за чистота и над 1,5 млн. лв. за озеленяване. Заложено е изграждане на нови детски площадки във всички квартали, ремонт на сегашните и реконструкция на паркове. Осигурени са средства за изграждането на чисто новия парк „Възраждане“. Така че София – не само по-зелена, но и по-цветна и по-красива, е основен приоритет.

Освен кръстовищата на две нива, за които не е ясно дали ще се финансират от ЕИБ, и метрото, в строителната програма няма други големи транспортни проекти. Това значи ли, че софиянци не бива да се надяват на нови пътища и по-малко задръствания?

– Напротив, заложени са конкретни обекти и решения, които са изключително важни за решаване на проблемите с трафика. Те са свързани с обектите, финансирани от държавата. Тази година ще е готова спортната зала и е наш ангажимент да направим транспортното решение пред нея. Ще направим не само пътя, който ще я свърже с бул. „Цариградско шосе“, но и реконструкция на най-опасното кръстовище при 4-и километър.
Други два важни обекта са пробивите при бул. „П. Дертлиев“, който ще изведе движението от града към магистрала „Люлин“, и при бул. „Св. Климент Охридски“, който излиза на околовръстния път. Със строителството на метрото ще ремонтираме изцяло и ще направим нови тротоари и осветление на бул. „Ломско шосе“.
Чисто нов ще е и бул. „Черни връх“
С изграждането на канализацията и подмяната на водопроводи по проекта за Водния цикъл също ще преасфалтираме всички участъци, които сега се разкопават. Подходът ни е да работим комплексно, като ремонтираме улици, под които се прави подземна инфраструктура, за да не се разкопават отново. Мисля, че хората виждат усилията ни и проявяват достатъчно търпение, защото това са важни за всички проекти.

– Обещахте да не вдигате данъците, но въпреки това те се повишиха косвено за 90 000 софиянци…

– Столичната община не се възползва от законовата възможност да увеличи механично данъците и така изпълнихме поетите ангажименти. Освен това през 2010 г. показахме, че без да вдигаме данъците, но с увеличение на събираемостта може да се постигне добър ефект. Подходът и тази година ще е същият. София обаче се развива бурно в последните години, без това да се е отразило на зонирането. Има квартали, където не просто ще се изгражда, а вече се строи инфраструктура, в която се влагат сериозни средства. Това са канализацията за южните квартали и метрото, което минава през централните райони. Бяхме длъжни да предложим справедлива и балансирана политика за данъците и таксите, като средствата ще отидат за подобряване на инфраструктурата в тези квартали.
Предстои скоро общинският съвет да вземе друго много важно решение, по предложение на съветниците от ГЕРБ, за намаляване на такса смет за фирмите от 12 на 10 промила. С него оставяме 20 млн. лв. в бизнеса. Надявам се, че това ще доведе до нови работни места, защото в кризата това е най-важно за хората.

Призовахте новото ръководство на „Топлофикация – София“ за повече прозрачност при формирането на сметките. Как те ще станат по-прости и готов ли е вече оздравителният план?

– Всички искаме това да се случи много бързо, но срокът за плана е краят на този месец. До момента ръководството изпълнява поетите към мен ангажименти за погасяване на текущите задължения към „Булгаргаз“. Вече са разплатени 38 млн. лв. Това означава, че отоплителният сезон на софиянци е гарантиран.

Защо се бавите с басейна “ Спартак“ и още не го управлявате?

– Не се бавим, а изпълняваме стриктно решението на общинския съвет и поставените условия за управлението на басейна. За мен е важно, че комплексът работи, благодарение и на усилията на спортен клуб“ Левски“. Правят се оценки на сградата и помещенията. Длъжна съм да спазвам законите и процедурите.

Междувременно поискахме от МОСВ общината да стопанисва 7 минерални извора в София. Един от тях е близо до басейна „Спартак“. Това е неразработен сондаж на пл. „Йоан Павел Втори“. Дебитът му е 25 литра в секунда и над 50 градуса температура на водата. Това ще ни позволи да разработим проект, с който да ползваме минералната вода за отопление на целия комплекс. Сега годишните разходи за отопление са между 700 хил. и 900 хил. лв. Ще спестим тези средства и ще осигурим по-добри условия на всички, които ползват комплекса, защото басейните в „Спартак“ ще са с минерална вода.
Така че темата за използването на ресурсите на София е много важна и работим активно както за разкриването на археологията и развитието на туризма, така и за минералните извори.
Подготвяме и друг проект за сондажа при Централна минерална баня. Капацитетът му е 20 – 22 литра в секунда, а температурата е 51 градуса. Водата ще се използва за бъдещия СПА център, който ще се помещава в част от сградата на банята, но само 6-8 литра в секунда. С останалото предвиждаме да се отопляват сградите на Министерския съвет, Министерството на труда и социалната политика и на Общинската дирекция по архитектура и градоустройство. Швейцарски експерти вече консултират екипа на главния архитект на София Петър Диков, който работи по проекта.
Ясно ли е вече колко ще струва отоплението на Министерския съвет и басейна „Спартак“ с минерални извори?

– Рано е да се каже. Трябва първо да подготвим проектите и тогава да се реши как ще се финансират. Но щом сме започнали, ще стигнем до края. Чешмите пред банята ще си останат и хората ще продължат да ползват безплатно богатството на града.
Отклонявате въпросите за следващ мандат, но все пак, ще поискате ли отново доверието на софиянци?

– Вече получих доверието им, за да изпълня една много сериозна и амбициозна програма. Всичките ми усилия са съсредоточени в тази посока. Актуалната тема сега е приемането на бюджета, който е основният източник за реализацията на важните за града проекти. Сигурна съм, че когато успеем да постигнем и резултати, хората сами ще дадат оценка за работата ни.

Как гледате на слуховете, които все по-често ви пращат на „Дондуков“ 2 като кандидат за президент или вицепрезидент?

– Ако трябва да съм честна, в момента имам много ангажименти като кмет на София и не си търся нова работа.

• Родена на 12.04.1962 г. в Самоков
• Завършила е руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“
• Омъжена, има дъщеря и внук
• От 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ в София
• От 2005 до 2009 г. е заместник-кмет по образование, култура, спорт и превенции на зависимости в Столичната община
• През 2009 г. е избрана за депутат в 41-ото народно събрание
• Същата година става министър на образованието, младежта и спорта
• От 23.11.2009 г. е кмет на Столичната община
20.01.2011 г., с. 16

интервю на  ДАРИНКА ИЛИЕВА

www.sofia.bg

Вашият коментар