Electrolux обявяват темата на Design Lab 2011 – интелигентната мобилност

Sunrize
Хотел Сънрайз, Банско
03.01.2011
Gardenia
Парк Хотел Гардения, Банско
04.01.2011
flatshare-fridge

Годишното предизвикателство за световен дизайн очаква проекти, които адресират интелигентната мобилност на бъдещите домашни уреди

Electrolux Design Lab 2011 кани студенти по индустриален дизайн – в обучение или завършили наскоро – да направят платен стаж и спечелят парична награда, като кандидатстват с идеи, които адресират интелигентната мобилност при домашните уреди. Поставената задача търси конкретни решения, които се отнасят до начина, по който хората приготвят храна, почистват и мият съдове в рамките на дома си и извън него.

Решения, които вдъхновяват
„В деветото си издание Electrolux Design Lab позволява на млади дизайнери да премерят сили и съберат ценни прозрения от света на продуктовия дизайн”, казва Хенрик Ото, старши вицепрезидент на Global Design в Electrolux. „И по-конкретно, задачата през 2011 търси дизайнерски концепции, които ще вдъхновяват потребителите да предлагат решения и напътствия, докато използват съществуваща технология”. „Предизвикателството се отнася не само до производството на продукти, които са по-подвижни физически, но до продукти, които предоставят гъвкаво управление за повече свободно време и подкрепят креативния израз на потребителя”, продължава Ото.

Кандидатите ще трябва да вземат под внимание наследството на Electrolux. Проектите трябва отразяват ценностите на скандинавския дизайн и да са природо-съобразни, интуитивни и естетични.Финали през есента в Европа
Осем финалисти ще бъдат поканени да участват във финалите през есента на 2011 в европейски град, който предстои да бъде уточнен, за да представят своите проекти пред жури от дизайнери експерти. Журито ще оценява проектите, които се основават на интуитивен дизайн, иновация и нужди на потребителя, когато присъжда първа, втора и трета награда.Краен срок за получаване на проектите: 23:59 ч. на 1 май 2011

чрез регистрация на сайта на конкурса www.electrolux.com/designlab.


Electrolux Design Lab 2011 – подробности и тенденции

Electrolux Design Lab 2011: задачата:
Electrolux Design Lab 2011 кани студенти в областта на индустриалния дизайн да създадат домашни уреди, които предлагат интелигентна мобилност. Вашите идеи ще оформят начините, по които хората ще приготвят и съхраняват храна, почистват и мият съдове в рамките на дома си и извън него. И по-конкретно, ние се интересуваме от дизайнерски концепции, които ще предложат персонализация и вдъхновят потребителите да предоставят решения и напътствия, докато използват съществуваща технология.
В допълнение, проектите ви трябва отразяват ценностите на скандинавския дизайн и да са природо-съобразни, интуитивни и естетични.


Награди:
Първа награда: 6-месечен платен стаж в някой от световните центрове за дизайн на Electrolux и 5 000 евро.
Втора награда: 3 000 евро.
Трета награда: 2 000 евро.
Важни дати:
Краен срок: 23:59 ч. на 1 май 2011
Финали: през есента на 2011 – мястото и датата на провеждане ще бъдат уточнени в началото на годината
Формат на кандидатстване :
Конкурсът Electrolux Design Lab е отворен за студенти по индустриален дизайн, в т.ч. и наскоро завършили (дипломирани през 2010 или скоро след това), които още не са започнали да работят в областта. Последното е задължително условие, той като първата награда включва работно назначение, което изисква способности на индустриален дизайнер и е неделима: сумата не може да бъде присъдена независимо от 6-месечния работен ангажимент.

От всички получени проекти, 25 полу-финалисти ще бъдат обявени през юни 2011.
От тях 8 ще бъдат избрани да присъстват и представят своите концепции пред жури от дизайнери експерти. Те ще станат известни през юли.

Черти на интелигентната мобилност: време-удобство-управление-независимост

Време и гъвкавост
С промяната на структурата на домакинствата и по-дългият престой в офиса изискванията и ограниченията върху времето на хората ще бъдат значителни. Моделът на обичайните занимания се променя, тъй като обществата стават все по-мобилни. Технологията и особено, мобилността, променят естеството на ежедневните задължения.
Източник:     http://www.transport.uwe.ac.uk/research/projects/futures-teleworking.asp

Интуитивност, решения и услуги
С развитието на новите технологии, марките все повече предлагат на потребителите си интуитивна подкрепа. Например, Amazon.com предлага нови заглавия и продукти, въз основа на предишни покупателни модели на потребителя. General Motors имат система в реално време, която предупреждава шофьорите за потенциални опасности от други превозни средства. Системата установява местоположението и скоростта на колата и обменя подробности с другите коли на пътя.
Източник: Electrolux Thinking Ahead Report 2009

Electrolux са активни в тази сфера, като предлагат фурна, която може да бъде управлявана от мобилно устройство – загряването й може да бъде стартирано на път за дома, което спестява време и предоставя контрол на потребителя.

В допълнение на фурната с дистанционно управление, хладилникът на Electrolux Infinity I-Kitchen предлага сензорен екран с 480×800 пиксела, който дава възможност да контролираме функции, търсим съвети и рецепти в интернет, имаме достъп до календара, напомнянията, бележките, контактите и снимките си. И двете решения предоставят на потребителя по-голям контрол, свобода и вдъхновение.


Smart Control
Потребителите сега могат да контролират всички системи в дома си, докато са вкъщи и навън. В резултат на това, те управляват виртуално в реално време всеки механизъм в къщата. Целта на тази взаимосвързана мрежа от действия е повече домове да бъдат енергийно ефективни и пригодени към стила на живот на своите собственици.”
Източник: Ben Arnold, Consumer Electronics Association, 2010   

DLNA е съвместен проект между 245 потребителски марки, които работят заедно, за да направят възможно устройствата „да си говорят” едно с друго – условие, необходимо за създаването на дома на бъдещето.
Източник: Electrolux Thinking Ahead Report, 2009

„Сред възможните ползи, които могат да бъдат предложени от „умните къщи” са: енергийна ефективност (и по-ниски сметки за електроенергия), подобрена сигурност, домашни уреди, които могат да бъдат „надграждани”, on-demand video програмиране и механизми за сигурност”

Източник: Smart Home Concepts, Alladi Venkatesh Ph.D

Вашият коментар