Сапарева баня ще прави нов сондаж за минерална вода

LittlePigeonRiver_E
Списък с общините, подали заявления за управление на находищата си с минерална вода
17.02.2011
karadjova_fandukova
Хайде на баня! Този път… в музея
19.02.2011
sapareva_bania_banya_geisera_2

Нов сондаж за минерална вода планира да направи в Сапарева баня общината, съобщи БТА по информация от кмета Сашо Иванов. Сондажът е необходим, за да се реализира проектът за геотермална централа, който съществува от 2005 г.

Строителството ще се осъществи поетапно с финансовата помощ на Световната банка, уточни Иванов. Проектът предвижда да се въведе модерна технология, която да охлажда водата до 40 градуса и да не позволява допир с въздуха.

Преди десетина дни община Сапарева баня получи право да ползва за 25-годишен период свободния ресурс от минералната вода. Местните власти ще разполагат с 9,7 л/сек. от дебита на извора. Досега минералната вода се използваше за отопление на сградата на общината, детската градина и училището. Част от дебита е предоставен на два от хотелите, санаториума и новата баня.

Общинските власти планират да се изгради балнеоложки комплекс върху площ от 30 дка. За строителството му се водят разговори с японски и руски инвеститори.

Минералната вода на извора в Сапарева баня е 104 градуса. Според експерти тя е най-топлата на Балканския полуостров. Използва се за лечение за редица заболявания.

Вашият коментар