Топла вода безкрай от бойлера

Fima2
FIMA Carlo Frattini
01.02.2011
interior_Alex3
Малката баня
01.02.2011
diplomat_pro

Най-икономични са моделите, които работят с комбинирана енергия

В чудния свят на модерните технологии едва ли някой ще попита защо ни е нужна горещата вода. Има обаче ред други важни въпроси, които съпътстват технологиите за подгряване на водата и определят избора ни за по-модерен и по-функционален бойлер.

Най-важните сред тях са сигурност, удобство за ползване и поддръжка, икономичност и най-вече ни се иска уредът да „пуска” топла вода винаги, когато ни трябва. Всички тези характеристики може да притежава и вашият бойлер, стига обаче да сте го съобразили с още няколко индивидуални особености като място на монтаж, нужно количество и честота на потребление, личен критерий за комфорт и лукс.

Обемен или поточен?
Това е изборът, който трябва да направите още преди да тръгнете на пазар за бойлер. Обемните бойлери притежават водосъдържател, който съхранява загрятата вода, а поточните модели имат специален нагревателен елемент, който позволява на уреда да произвежда топла вода през цялото време на неговата работа. Тези най-общи характеристики обаче се допълват от множество други предимства и недостатъци на моделите, които всъщност и са предопределящи за правилния избор.

Видове обемни бойлери
Обемният бойлер е разработен така, че затоплената от него вода да може да се ползва  от няколко извода. Един уред е достатъчен да захрани цяла водонагревателна система и това е голямото му предимство.

Всички модели притежават водосъдържател с цилиндрична форма, изработен от стомана – и дотук с приликите. Разликите обаче са безчет.

Водосъдържателят може да е с различен обем – от 20 до 10 000 литра, водата да се загрява от различен източник – електричество, газ, слънце или пък в комбинация.

Уредът може да е пригоден за вертикален или хоризонтален монтаж, като моделите с най-голям обем са за земя (заради голямата си тежест). Вътрешните повърхности на водосъдържателя пък са определящи за хигиената на топлата вода.

На пазара масово се предлагат модели с емайлирано или със стъклокерамично покритие на водосъдържател от неръждаема стомана. Повечето електрически модели вече притежават и специалната екстра магнезиев аноден протектор и аноден тестер, който отчита състоянието на протектора и предпазва вътрешната повърхност на водосъдържателя от корозия.

Разликата между стъклокерамичното и емайлираното покритие е в материалите и технологиите на нанасяне. В единия случай е стъклокерамичен прах, а в другия – течен емайл. Технологията на нанасяне на стъклокерамичното покритие е най-съвременната и се използва от най-големите производители на бойлери. Характеризира се с голяма прецизност, пълна автоматизираност на процеса, осигурява по-надеждна защита от корозия, гарантира дълъг живот  и безпроблемна експлоатация на уреда.

Със стъклокерамично покритие са водосъдържателите на българските бойлери TESY.  Стъклокерамичното покритие е екологично чисто. Водата в бойлера практически се намира в стъклен съд. Бойлерите TESY се произвеждат с модерна технология за нанасяне на стъклокерамичното покритие. Коефициентът му на еластичност е еднакъв с този на стоманата на водосъдържателя. При разширението и свиването на съда вероятността от поява на пукнатини е по-малка.

Наличието на магнезиев аноден протектор и аноден тестер допълнително предпазва водосъдържателя от корозия. Въпреки че анодният протектор показва състоянието на протектора и необходимостта от подмяна, специалистите съветват да се прави профилактика през две години.

Фирма „Светлю Шишков” произвежда електрически и комбинирани бойлери с пет разновидности на диаметрите на водосъдържателя с различен литраж и мощности. Моделите са от неръждаема стомана – материал, известен със своята надеждност, висока термоустойчивост, абсолютна устойчивост на корозия. Изключително гладката му повърхност не допуска отлагания на варовик, което е определящо за по-лесната му поддръжка и за игнориране на нуждата от анодна защита. Фирмата изпълнява стандартни и нестандартни модели с една и две серпентини, също от неръждаема стомана. Използват се за загряване на водата, като се включват към електрически котлета, парни инсталации, камини, печки на твърдо гориво с водни ризи и соларни инсталации. Всички бойлери се изработват според предпочитанията на клиента – вертикални или хоризонтални. Гаранцията на бойлерите е от 5 до 15 години.

„Алпа Титан” ООД пък произвежда домакински електрически и комбинирани бойлери с водосъдържател от титанова неръждаема стомана и спираловидна серпентина от безшевни тръби, също от титанова стомана. Сред предимствата на титановата стомана е устойчивостта й на експлозия и че е практически вечна, което прави тези модели подходящи за райони с повишено налягане във водопроводната мрежа или за агресивни води. Моделите могат да са  вертикални, с вместимост 50, 80, 100 и 120 литра и  хоризонтални – 80, 100 и 120 л, като последните са специално конструирани за монтаж високо под тавана. Предлагат се и бързонагряващи бойлери, подходящи за ресторанти, фитнес зали и др., както и специални бойлери с вместимост 150-500 л и мощност от 3-27 кW по индивидуална заявка. Комбинираните бойлери „АЛПА” осигуряват непрекъснат дебит на топла вода при наличие на локално парно отопление. Те са с подсилен стоманен външен корпус с топло- и влагоустойчиво прахово покритие, отоплителен котел с тегло 500 кг с обем на водосъдържателя от 100 до 500 л. Бойлерите са с 15 години гаранция.

Гиганти или джуджета?
Изборът на обем на водосъдържателя зависи от средното количество топла вода, което ще ползвате. За по-големи обекти (като многофамилни къщи, хотели, ресторанти, СПА центрове) вече се разработват специални модели с вместимост на водонагревателя от 1000 до 10 000 литра. Има и малки електрически обемни бойлери с вместимост до 30 литра. Фирма „Елдом Инвест” произвежда модели с 5, 10, 15, 30 литра с елегантен дизайн за монтаж над и под мивка, подходящи за монтиране в помещения без водопроводна инсталация за топла вода, комплектувани със смесителна батерия.
Сигурност
Надеждната работа на повечето съвременни модели се осигурява от няколко защитни елемента в системата – механични  и електронни.  „Елдом Инвест” предлага електрически  бойлери с електронен контрол с многофункционално дигитално  управление. Иновационната програма реализира икономии чрез програмиране за работа в нискотарифни часови зони, дава индикация за текущо време, точно време за включване и изключване, текуща температура на водата, настроена максимална температура, консумирана енергия по дневна и нощна тарифа, нулиране на показанията на консумирана енергия, аноден тестер – индикация на работата на катодната защита и необходимостта от подмяна на анодния протектор, индикатор за авариен режим. Надеждността е гарантирана от шестстепенна защита с термоизключвател, предпазен вентил, елипсовиден фланец, защита при повреда на терморегулатора, защита при прекъсване на нагревателя, защита  при поява на утечен ток. Търговският технически център GTS, София, предлага обемните електрически бойлери АRISTON (50 до 100 л). Те са с управляващ панел, с бутони за намаляване или увеличаване на температурата или времето за включване или изключване на функцията „поддържай топло”, за настройване на режима, екран с течни кристали за управление на температурата.

Комбинирани бойлери
Голямото им предимство е, че ползват различни източници на топлоенергия – електрически, термопомпа, слънчев колектор и локална (централна) отоплителна система. Те  са  с висока енергийна ефективност и устойчиво КПД.
Белгийската фирма АСV с представител у нас „Проксимус инженеринг”, Варна, е разработила и прилага технологията Tank in Tank, при която целият обем на водосъдържателя се нагрява от първичен флуид, който го заобикаля. За разлика от моделите със серпентина, при които серпентината е поставена в оборотната вода и нагряването става отвътре навън, при бойлерите АСV е отвън навътре. За разлика от моделите с двойна стена пък тук водата се загрява изцяло, дори и при участъците по дъното на водосъдържателя. Приложенията на Tank in Tankса многобройни, включително при централно или локално отопление, слънчеви колектори, дори свързани с термопомпа.
„Ерато” – Хасково, предлага комбинирани слънчеви бойлери, захранвани с електроенергия или със слънчеви колектори през лятото, а в отоплителния период – с гореща вода от котелна инсталация. При подходящо комбиниране на режимите на отопление се постига значителна икономия на електроенергия. „Ерато” предлага такива бойлери с номинален обем 200 и 300 л. Бойлерът със серпентина и водна риза, предлаган от фирма „Стопер”, с вместимост от 80 до 200 л дава възможност да се съчетават два независими топлинни източника (котел и слънчева система) и електронагревател във водосъдържател от малък литраж. Докато температурата на флуида в колектора надвишава тази на бойлера, термостатът включва циркулационната помпа в слънчевия кръг и флуидът транспортира топлината от колектора в бойлера. Конвенционалното отопление или ел. нагревател в бойлера затоплят водата, когато соларната инсталация не може да достави необходимото количество топлина.
Белгийската фирма АСV разработва и технологията „ДЕЛТА” – това е може би първото съоръжение, което функционира едновременно с котел за локално водно отопление и  бойлер. Той работи и с нафта, и с газ. Разполагането на водната риза на отоплителния кръг и водосъдържателя в едно тяло прави още  6% икономия. „ДЕЛТА” е създадено, за да оптимизира работата и на отоплението, и на производството на гореща вода. Фирмата успешно развива технологията HEAT MASTER, при която чрез допълнителна помпа се ускоряват вътрешната циркулация и топлинният трансфер. Системата е много добра за големи обекти като спортни центрове, плувни басейни, сауни, хотели, къмпинги и хижи, почивни домове, болници и санаториуми, големи къщи, жилищни кооперации и администрации, училища, школи и лагери.

Проточните бойлери
Наричат ги още бойлери с мигновено действие. Това са уреди от ново поколение, които осигуряват топла вода веднага в неограничено количество, според нуждите на потребителя и са изключително удачни за помещения, в които няма водопроводна система за топла вода. Захранването е електрическо, монофазно или трифазно. Проточните бойлери са особено подходящи за жилища, които не са постоянно място за живеене – като вили, хижи и др. Поради компактните си размери и икономичния си характер те са предпочитани за инсталиране и във фирмени офиси и заведения за обществено хранене, фризьорски салони и малки търговски обекти. Създадени са модификации за монтаж над мивката в банята или кухнята и под мивката, както и за мивка и душ с превключващо устройство. Бойлер със степен на защита от проникване на вода може да се инсталира вътре в душ-кабината или над ваната. Те употребяват енергия само в момента на ползване на топла вода, поради което са много икономични.


Има модели с хидравлично управление и с електронен панел. Първият е с две или три степени на мощност и се включва само тогава, когато се отвори кранът на смесителната батерия. Температурата се регулира от превключвател. Тези с електронно управление осигуряват най-прецизно регулиране и поддържане на температурата на водата в постоянни граници. Промяната на налягането или количеството вода в мрежата не им влияе. Електронната система сама подбира количеството мощност в зависимост от нуждите, осигурява максимален комфорт при експлоатация и пести енергия. Допълнителна екстра при някои модели на полската фирма KOSTEL е електронно плавно регулиране на температурата от 30 до 60 градуса с точност до 10 градуса,  включване и работа при минимално налягане. По-луксозният  вариант регулира както температурата, така и количеството на водата.


Немската фирма SТIEBEL ELTRON, представлявана от „Балмакс”, разработи възможност за дистанционно управление на електрически проточни бойлери с електронен панел. Така от всяко място в жилището може да се регулират температурата и показанията на индикаторите. Удобно е и кабелното дистанционно, което също дава възможност за управление от две места: директно от клавиатурата на бойлера или дистанционно. Фирмата предлага проточни бойлери с модерен дизайн, с монофазно захранване с хидравличен контрол и с трифазно захранване с електронно управление. Възможна е употреба и на предварително подгрята вода, напр. от котел, соларна система и др. Най добрата комбинация с цел опазване на околната среда, икономичност и комфорт, която фирмата предлага, е комбинацията със соларно съоръжение. Затоплената предварително от слънчевата енергия  или от котел вода се загрява допълнително до необходимата температура, когато има нужда от нея. През летните месеци може 100% от необходимата топла вода да е от безплатната слънчева енергия. До минимум се свежда и отделяният СО2.

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар