Уникалният Велинград

cevisama1_e
Cevisama 2011: Елате и вижте бъдещето!
07.02.2011
rich4
СПА хотел „РИЧ”, Велинград
07.02.2011
velingrad

Велинград вече е популярен като СПА-столицата на България.

Той си има и свое място по скалата на уникалните в света места. Не защото е сред най-древните балнеоцентрове изобщо и притежава над 80 минерални извора с удивителен дебит и състав на водата. Чепинската котловина е сред чудно красивите кътчета от земята, възпети в легенди и митове. За полегналото в прегръдката на Рила и тайнствените Родопи селище преданията разказват, че е дало живот на митичния Орфей. Според хрониките отново тук е роден и е живял известният с титаничната си сила водач на въстаналите роби в древния Рим – Спартак. Тракиецът е водач на първозаселниците, които от V-VI в. пр. н. е. населяват Чепинския край.

Пътуване в историята
Траките издигат в култ лечебната сила на многобройните минерални извори. Римските легионери завладяват Велинград през 46 г. след ожесточени битки с тракийското племе беси. Те първи впримчват вълшебната мощ на велинградската минерална вода в глинени тръбопроводи и терми. За трако-римската епоха ни напомнят множеството могили, некрополи, руини и крепости, когато богатите беси се борели с живота си за този райски земен кът. Древните хронисти Херодот и Тукидит възкликват: “Тракия е страната на блаженството, която лежи високо над планината, където обитава Дионисий. На планината Пангей се намира прочут негов храм, където служат жреци от племето беси. Има пророчица, подобна на делфийската Пития. По-важен е храмът на Дионисий в Родопите. Там ходели Александър Македонски и бащата на Октавиан Август, за да им гадаят за изхода на походите им срещу траките.”

Идването на славяните през VI век бележи нов период от историята на Чепинския край. Бесите се сливат неусетно със славяните – драговичи, а впоследствие и с кубратовите българи. Хан Маламир прерисува географската карта на региона, като го присъединява към българската държава, а хан Пресиян включва в пределите на България цялата Родопска област (836-852). Започват кръвопролитни боеве и тайни заговори за стратегически важната котловина, която е ту в пределите на Българското царство, ту на Византия. Укрепленията в местностите Стража и Градот ни препращат в епохата, когато цар Калоян освобождава Родопите. Туристическата атракция Цепина ни връща във времето, когато крепостта е столица на деспот Алексий Слав. Чепинският край пада под турско иго през 1373 г., но едва в 1666 г. Османската империя насилствено налага исляма като помохамеданчва населението. То приема вярата, но запазва езика и обичаите, които и до днес привличат с колорита си.

Модерен СПА курорт
Красивият Велинград, полегнал в най-живописната част на Западните Родопи, днес е известен балнеоложки и СПА курорт. С обновена и луксозна база, той предлага великолепни условия за балнео- и климатолечение, за отдих, спорт, лов и туризъм. Създаден през 1948 г. със сливането на селата Лъжене, Каменица и Чепино, курортът е на предела между Рила и Родопите, със средна надморска височина 750 м. Разположението му на 130 км от София и на 85 км от Пловдив го прави достъпен и лесно посещаем. Освен по живописния път, до Велинград се стига с теснолинейка, която го свързва с Добринище, Септември, Ракитово, Батак, Пещера, Юндола, Якоруда. В близост са високопланински бази и корурорти като Белмекен и Сютка, множество язовири, реки и водоеми. Язовирите “Белмекен”, “Доспат”, “Широка поляна”, “Батак” и “Беглика” са в радиус от 40 км и предлагат прекрасни условия за практикуване на водни спортове и риболов. Добре маркирани пътища отвеждат до десетки исторически и природни забележителности, като пещерата Лепеница, старата българска крепост Ценина, планинския курорт Юндола, високопланинската спортна база Белмекен, до единственото място за климатолечение – Куртово. Наблизо са историчските селища Ракитово и Батак, природните резервати в Беглика и в Ракитовското землище, както и Кара тепе, където има великолепни условия за лов. В околностите на Велинград са изградени доста „маршрути на здравето“. Екопътеките водят до планински хижи и природни обекти, които са целогодишна атракция за туристите. Всички сезони са подходящи за климатолечение сред дивните иглолистните гори. Велинград се слави с най-много слънчеви дни, затова тук силно застъпен е уикенд туризмът. През почивните дни зиме и лете десетките луксозни хотели са препълнени.
Велинград предлага възможности за лечение и почивка чрез вода, чист планински въздух, романтични разходки край езерото Клептуза и сред иглолистните гори.

Изворите
Клептуза е най-големият карстов извор на Балканския полуостров – истинско чудо на природата. Всяка секунда от него бликат 580-1180 л/сек. вода с постоянна температура. Образуват се две красиви езера, които красят градския парк. Проучванията през вековете и съвремеността доказат безспорните лечебни свойства на минералната вода на Велинград. Десетките минерални извори церят различни болежки и особено на ставно-двигателния апарат и нервната система. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България. Общият дебит на 80-те минерални извора е 170 л/сек. В града има 7 балнеолечебници.  В квартал Чепино се намира един от най-големите термални извори в страната с дебит над 70 л/сек. Водите са алкални и флуорни, с най-ниска минерализация. Най-горещите термални води – 91°С, са в Каменица. Водоизточниците са групирани в 4 хидротермални находища Чепино, Лъжене, Каменица, Драгиново. От юг на север нарастват температурата, солното съдържание, количеството на сулфатите, натрия, флуора и силициевия двуокис.

В модерните СПА центрове в града, които вече са повече от 10, се предлагат множество процедури за използване на силата на термалните извори. Наред с традиционните процедури се извършват манипулации с ценни български натурални продукти: розово масло, пчелен мед и мурсалски чай, който расте единствено в Родопите. Вана с няколко щипки от благоуханната билка, с уникалното българско розово масло и цвят, с ценения в Европа родопски мед поради високите му лечебни качества умножава лечебния ефект на водата.

Вашият коментар