АССОС – великолепният

АБ Витра/ AB VITRA
07.03.2011
DSC_0296
Приказките на Чанаккале
07.03.2011
DSC_0098

Древните философи са знаели защо

Вероятно не е случаен факта, че точно в древния град Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море, Аристотел полага основите на първата школа по философия. Днес Ассос се нарича Бехрамкале. Намира се на територията на модерна  Турция в провинция Айвалък, на 87 км  южно от Чанаккале и Дарданелите.


Очарованието на гледката обаче продължава да е неземна и опияняваща. Безкрайно море, сред което ясно се откроява формата на остров Лесбос, бистра като сълза вода, опойващ аромат на олеандри и … най-прекрасните залези. Ако сте романтична душа, любител на неопорчената природа или просто модерен ловец на тишина – Ассос е вашето място.


Историците предполагат, че мястото е било населено от хората още 7 век преди Христа.  И днес градчето ревностно пази автентичния си вид. В района отдавна е забранен строежа на нови сгради, ето защо хълмът е покрит единствено с многовековни каменни къщи с високи дувари от кирпич, а стръмните тесни сукаци са покрити с павета, като че положени още от времето на прочутия античен мъдрец Аристотел. Катеренето по древния, излъскан от вековете камъняк обаче си заслужава,  защото на върха се намира удивителен храм на Атина.

Акрополът е посторен през VI в. Пр. Хр.  И е обиколен от 3 метрови крепостни стени и гигантска антична порта, която и днес е в прекрасно състояние.


В близост до храма ясно се виждат останките от някогашния амфитеатър, ориентиран към морето и остров Лесбос, големите монументални камъни от основите на агората, римския некропол и редица още по-малки древни постройки.


Ако решите да поемете пътя към хълма на мъдростта, направете така, че да сте на върха в края на деня. Обиколете руините, затворете за миг очи и послушайте звука на тишината и после…проследете залеза. Когато и последния слънчев лъч се потопи в морските води вече и вие ще знаете, защо древните философи са избрали точно Ассос за свое убежище.

Старото пристанище

Да отидете до Ассос и да не слезете до старото пристанище е почти като да сте на море, пък да не докоснете водата. Древният порт е разположен в прекрасния залив Ердемит точно в подножието на хълма с атинския храм.Стръмният скалист бряг изненадващо прехожда в широк кей с просторна равна ивица. Тя е  застроена с долепени една до друга кокетни масивни сгради, заобиколени от множество цветя, буйна средиземноморска растителност и малки романтични ресторантчета. Досущ като във Венеция.

Къде да отседнете?

Ако сте дошли до Ассос за романтичен уикенд, най-добре останете в хотел на самото пристанище.

Хотел „Назлъхан“ се намира на самата крайбрежна уличка, на 30 м от морето.


Стаите му са романтично обзаведени, вътрешното му стълбище представлява кръгъл атриум, естествено озеленен със средиземноморска растителност.

Комплексът разполага и с яхта, която предлага вълнуващи круизи из околността.


Цена на човек в двойна стая – 35 евро.

Ако искате да направите по-дълъг престой в района и да почивате с цялото семейство, настанете се в туристическата зона на Ассос.


Намира се в непосредствена близост до стария град в залива Кадигра и разполага с великолепна пясъчна ивица и необикновена екзотична природа.


Пясъкът е ситен и идеално чист, морето е топло и бистро като на планинска река, а хотелската база е така организирана, че да създава усещането за усамотение и спокойствие на гостите.

Хотел „Каперос“, 4 звезди
Разположен на 30 декара площ. Със собствен плаж, открит и закрит басейн.
Цена на човек в двойна стая –
35 евро за септември
39 евро – за юли и август.

За резервации и повече информация:
BulSky Travel

тел: 02 /980 72 06                                                                                                      
e-mail: obysysturizm@hotmail.com;  bulsky_travel@yahoo.com


текст и снимки Антоанета СалфиджИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

[dynamictext* alt-mail "CF7_email"]Вашият коментар