Водата в Токио забранена за бебета

Празникът на водата в Университета
24.03.2011
EdenWave_Baignoire_3
Вибрираща вана измислиха в Ideal Standard
25.03.2011

Чешмяната вода в Токио е негодна за пиене, особено за бебета. Радиацията от атомните експлозии, причинени от разрушителното земетресение в  страната на Слънцето вече са стигнали и до японската столица, предаде Асошиейтед прес. Властите предупреждават хората, живеещи в Токио,  да не дават чешмяна вода на  бебета поне в близката една година. Според длъжностни лица непосредствен риск от радиоактивно отравяне с вода не съществува за останалите граждани.

Хората в префектура Фукушима, в която се намира  атомна електроцентрала, не бива да ядат  определени храни, поради съмнения за раодактивно замърсяване. В списъка със забранените продукти влизат 11 вида салати и зеленчуци, отглеждани в региона. Нивата на радиоактивния йод в някои области  два пъти са надвишили препоръчителното безопасно ниво.

Секретарят на японския кабинет Юкио Eдано заяви: „Няма пряка опасност за здравето, ако временно се ядат тези храни. Тъй като очакванията са ситуацията да продължи дълго време, ние искаме да спрем движението на хранителни стоки още на този по-ранен етап. Желателно е да се избягва приема на тези храни, доколкото е възможно.“

На специална пресконференция, той отбеляза, че вносителите на японски хранителни продукти трябва да заемат  „адекватна позиция“. Износът за САЩ на храни и лекарствата, всички млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци от четирите японски префектури – Фукушима, Ибараки, Точиди и  Гунма – ще бъде спряно. Китай, Тайван и Южна Корея вече извършват строги проверки за контрабанден внос на храни от Япония.

„Ситуацията е изключително сериозна“, каза Петър Кординглей, говорителят на Световната здравна организация (WHO), базирана в Манила.  „Проблемите са много по-сериозни, отколкото можеше да допуснем в първите дни, когато си мислехме, че можем да ги ограничим в периметър до 20-30 км … По-безопасно е да се предположи, че продуктите в обсега на радиоактивната експлозия са заразени.“ Въпреки това, той заяви, че няма данни  за износ на храни от района на Фукушима.

По последни данни броят на  загиналите от земетресението и разрушителното цунами е повече от 14 700 души със списъците на безследно изчезналите. Около половин милион души са без дом и около 300,000 души са настанени в евакуационни центрове или временни жилища. Япония обяви, че ще са нужни  близо 25 трилиона йени ($ 309 милиарда; £ 189 милиарда) за възстановяване на страната след бедствието.

Източник: Reuters / BBC News

Вашият коментар