В Китай бедните фермери са най-силно засегнати от промените в климата

ISH51
ISH’2011: Домът е на един бутон разстояние
19.03.2011
Река Йордан може да пресъхне през 2011 г.
20.03.2011

Поредицата от сухи лета сериозно застрашава изхранването на обикновените китайски селяни


Заради високите температури и поредицата от сухи лета земеделските производители в селските райони  на Китай са изправени пред мрачно бъдеще, съобщи агенция Ройтес.

Променящият се климат принуждава много фамилии да се отказват от традициният начин на препитание и да напускат районите с обработваеми земи като се заселват в градовете. Проблемите, свързани с глобалното затопляне, се отразяват най-вече на  селскостопанското население в Китай, което наброява около  750 милиона.      Особено засегнати от промените са хората в най-бедните провинции, които обработват земята с твърде стар инструментариум и не разполагат с никакъв ресурс за нагаждане към новите климатични условия.

Едно скорошно проучване в засегнатите райони на Китай, спонсорирано от  Грийнпийс установи, че промяната на климата прави по-трудно за хората да се справят с бедността, въпреки редицата правителствени програми в тази насока.  В доклада се отбелязва също, че изменението на климата вече се превръща в една от основните причини за бедността, и констатира че  95 на сто от бедното население на Китай живее в екологично крехки зони, които са подложени на промените в климата.

Докладът предупреждава, че промените в климата ще възпрепятстват усилията на страната по посока намаляване на бедността.

„Има връзка между тези промени и връщането на бедността,“ заявява Лин Ерда, един от най-добрите експерти в Китай относно изменението на климата и селското стопанство, който е съавтор на доклада, съобщава Ройтерс. „Все още не е ясно как глобалното затопляне ще се отрази на селското стопанство, но рисковете са големи и те първо ще засегнат земеделските производители в сухите и полусухите  региони“.

Ако държавата не се намеси и не подпомогне районите като изгради системи за модерно напояване, средната производителност на зърнените култури ще падне между 13 и 24 процента през следващите десетилетия, предупреждава Лин.

Източници: Ройтерс, „Грийнпийс“

Вашият коментар