ГОЛЯМАТА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРСА “СОФИЯ С ОБИЧ ЗА ВОДАТА” СПЕЧЕЛИ ФОТОГРАФИЯТА “ДВАМА” НА ГЕРГАНА ВАСИЛЕВА

LittlePigeonRiver_E
15 мистериозни факта за водата
13.03.2011
spanishwithextrasymbols
ВОДА ЗА ГРАДОВЕТЕ е темата на Световния ден на водата – 22 март 2011
13.03.2011
Dvama

Заместник-кметът г-н Ангеличин официално закри “Воден булевард на изкуствата и занаятите”

На 9-ти октомври 2010г. фестивалът “Воден булевард на изкуствата и занаятите” бе закрит. В официалната церемония се включи и зам. кметът на Столична община г-н Ангеличин, който лично поздрави организаторите от Сдружение „Аз обичам водата” и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) и изрази позицията на общината за поощряване на подобни масови събитията, които включват в живота на града максимален брой участници от различни области на кутурата и изкуството.


През последната вечер на “Воден булевард на изкуствата и занаятите” се състоя и официалното награждаване на победителите във фотоконкурса “София с обич за водата”.

Черно-бялата фотография “Двама” на Гергана Василева, грабна голямата награда в националния фотоконкурс. Победителката получи 32 –инчов LSD телевизор, осигурен от спонсора “Девин” – вода от планината.


Победителят с най-много онлайн-гласове е Екатерина Друмева със снимката “Малкият живот”. Авторката  получи тостер  на марката Електролукс и карта за фитнес-център  Атама – Клуб.


Безспорно най-голям интерес предизвикаха резултатите от акцията Street Vote, спонсорирана от авио-превозвача WizzAir. По регламент всеки минувач по “Водния булевард” можеше да гласува за една фотография по избор. Авторът на фотографията с най-много гласове получава безплатен самолетен билет до WizzAir дестинация по избор. Победителят  е Светослав Радков със снимката “Водни перли”, която получи гласовете на над 50 % от посетителите на изложбата “София с обич за водата”. Наградата връчи лично г-н Кристиан Кръстев, изпълнителен директор на самолетната компания Wizz Air.Безплатен самолетен билет за избрана  WizzAir дестинация получи и един от гласоподавателите. Щастливият билет, изтеглен от купа с над 2500 листовки е на Невена Тодорова.

Награди получиха и авторите на снимките с най-много гласове на журито в различните категории на фотоконкурса. Пълен списък с наградените ще намерите на сайта на фотоконкурса www.zavodata.com.

Въпреки лошото време настроението през последната вечер на “Воден булевард на изкуствата и занаятите” беше изключително нажежено благодарение на рок-групата Ajabez , изпълненията на народните певици Радостина Йовкова и Наталия Кръстева, дует „Рукатка”,  танцовите школи „Хоро”, Танцова формация „Български огън”, ансамбъл „Мераклии”, които водеха кръшните народни хора до късно в студената вечер.

За проекта
От 25 септември до 9 октомври 2010г. мостът при НДК се превърна във Воден булевард на изкуствата и занаятите и привлече многобройни посетители и любители на модерното и традиционно изкуство. За две седмици той функционира и като открито галерийно пространство за най-добрите фотографии в националния фотоконкурс „София с обич за водата”.  Събитието беше открито с шествие от прочутите кукери  от гр. Батановци, които по стар български обичай пречистиха енергиите и дадоха път на положителната енергия и доброто настроение, съпътствали цялото мероприятие.
През изминалите две седмици Булевардът бе населен с многобройни творци – художници, танцьори, кулинари, занаятчии и разбира се, посетители. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат красивите ръчно изработени бижута и сувенири от Handmade Сrew, Kashe Design Studio и още много талантливи участници, да потанцуват под ритъма на салсата съc Salsa con Miguel и на тангото, водени от инструкторите Стефи и Адриан, да слушат изпълненията на съвременни музиканти като Ша-ша, Ajabez и др.

Любителите на кулинарното майсторство опитаха екзотични специалитети по време на вечерта, посветена на етно кухнята, а националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”, организиран от шеф Пеньо Иванов, им поднесе традиционни български гозби. Почитателите на художественото изкуство се разходиха сред картините, изложени от галериите „Париж”, „КАВ”, „Маестро”, „ЛИК” и „А.Р.И.З.-7”, (представена от Павлин Петров), а тези на литературата и поезията се насладиха на творбите, представени от фондация „Буквите” и талантливите бардове – поети с китари.

Не бяха забравени и най-малките – те се забавляваха на воля по време на водните игри, с които ги зарадва сдружение „Аз обичам водата” и рисуваха пъстроцветни картини на детския пленер, организиран от Асоциация А.Р.И.З.-7, подкрепата на фирма ФАРТТ, вносител на бои. А малките балеринки от „Фейри денс” плениха сърцата на публиката с грациозността си.

Лошото понякога време, наложи известни промени в програмата на Булеварда. За съжаление, заради него, не всички занаятчии успяха да покажат произведенията си, но имаше и такива, които не се изплашиха и на които организаторите изказват специални благодарности – Райна Ганчева, която дойде чак от Трявна, за да ни покаже красивите си везани народни носии,  екипът на „Хубавини”, разпънал на моста пъстрите си килими и авторски кукли, майсторката-медникарка Йоланта Ценова, Мариета Недкова с не много добре познатия, но точно за това, още по-интересен занаят „плъсти”, Юлия Боева с везбите си, Румяна Драгомирова с традиционните плетива и др.

По време на мероприятието, за доброто настроение на посетителите се грижиха сирена „Жоси”, вина „Хан Крум” и „Търговище”, минерални води „Девин”, „Оазис”, „Преподобна Стойна”, „Ком”,  издателство “Сиела”, издателство “Фют”,  “Меденка Любимка”, шоколадова фабрика “Милмекс”, шоколадова фабрика “Анимекс”, фирма “АГИ-1” с пасти “Ива”, “Интерснак България”  с пшеничени пръчици “Торбалан” и “Баба Яга”,“Ядки Детелина”, Ядки “Хити”. Всички те осигуриха вкусни лакомсва и многобройни подаръци за всички участници и за посетителите на “Воден булевард на  изкуствата и занаятите”.

Организатори на инициативата са Сдружение „Аз обичам водата” и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7.
Проектът е съфинансиран от Столична програма “Култура”.
Спонсори на фестивала са  ДЗИ, Ideal Standard, минерална и изворна вода Девин, с медийното партньорство на Dnes.bg.

Същинският домакин на многоликото народно забавление всъщност беше… Водата – необятният източник на енергия, естественият генератор на емоции и съзидателен импулс, Водата, без която никак не можем, защото Водата това е Животът.


Вашият коментар