ЖАЖДА

Чудеса от земното кълбо
20.03.2011
miror_e
Мокра реалност в картините на на Алиса Монкс
20.03.2011

Водата е източник на живот. Днес този факт се превръща в сериозен световен проблем,
защото прясната вода все повече недостига.

Суша, наводнения, замърсяване и редица
други природни катаклизми и човешки дейности стават сериозна причина над един
милиард хора на Земята да изпитват остра нужда от чиста питейна вода.1.    В юго-западен Китай страдат от суша, която може да продължи до края на май.  На снимката е мемче, което стои в центъра на пресушен водоем в Гуян, провинция Гуйчжоу. 2 февруари 2010г. (STR/AFP/Getty Images)
2.    Всеки ден повече от 5 000 деца в света умират от болести, причинени от лоша хигиена,свързана с нечиста  вода. На снимката: момиче мие своите сандали в мръсна вода от теч в канала  в Кибер, Найроби. 21 март. (MOHAMED DAHIR/AFP/Getty Images)
3.    Китайски рибарски съд стои на пресъхналия бряг на река Янцзъ, 5 януари. Икономиката на селищата, разполежени по бреговете на реката е силно пострадала пре зпоследните 20 години, тъй като районът бива опустошен от наводнения, необичайни жеги и суша. (STR/AFP/Getty Images)
4.    Мъж работи в пресъхнала блатиста месност недалеко от Басра, Ирак, 19 ноември 2009г. Селяните от района изпитват силен спад на добива на реколтата. Сушата вече е прогонила от района и множество животни. (ESSAM AL-SUDANI/AFP/Getty Images)
5.    Пакистан също страда от недостиг на вода, предизвикан от рязкото намаляване на валежите. На снимката: момиче пие вода от маркуч, Исламабад, 22 март. (AAMIR QURESHI/AFP/Getty Images)
6.    От сушата в Юнан и Гуйчжоу страдат както хората, така и животните. На снимката: бивол лежи върху пресъхнал водоем в Кунмин, Юнан, 24 февруари 2010г. (AFP/AFP/Getty Images)
7.    Жена с кърпа на лицето кара велосипед в Пекин по време на пясъчната буря на 20 март. Пясъчната буря се появява в резултат на силната суша, обхванала Монголия и северен Китай. (PETER PARKS/AFP/Getty Images)
8.    Арабски бедуин върви след своите камили по почти пресъхналата и силно замърсена от селскостопанските боклуци река, 14 април 2009г., недалеко от Ирихон. Нивото на водата в подпочвените водоносни слоеве и в Тиберийското езеро, които обикновено захранват Израел, Йордания и Палестина, силно намаляват през последните 10 години. (David Silverman/Getty Images)
9.    Бразилски рибар е качил труп на алигатор в своята лодка  на езерото Райс в Манаус, 3 декември 2009г. По време на сушата в басейна на Амазонка рязко спада нивото на кислорода във водата, което става причина за измирането на тонове риба в река Манакири. (MARCIO SILVA/AFP/Getty Images)
10.    Куче върви в река от боклуци след силното земетресени в Порт-о-Пренс, 18 януари. Доставката на прясна вода е била една от главните и най-тежки задачи за хуманитарните организации. (Chris Hondros/Getty Images
11.    Овчарят Кхурелсукх стои близо до мъртвите си домашни животни, 8 март, Баянцогте, Монголия. В началото на пролетта Монголия пострада от “зуда” – природен феномен на студена зима след лятна суша. Това унищожава пасбищата в резултат на което измират повече от 2,5 милиона добитък. (Paula Bronstein /Getty Images)
12.    Жители на Хондерас пълнят съдове с вода, предоставена им от държавата, 17 март 2010г. Дефицитът на вода е в следстие на авария с местен язовир, който снабдява с вода няколко милиона души. (ORLANDO SIERRA/AFP/Getty Images)
13.    Акведуктът на Лос анжелос доставя вода от планинската система на Сиера Невада, в която тази тодина падна твърде малко сняг. Сушата в западните Щати стана причина за намаляване запасите от вода, слаба реколта и увеличаване броя на горските пожари. (David McNew/Getty Images)

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар