Как, кога и по колко да пием?

Min_voda_F
Минералната вода на пазара с опасно много флуорид
13.03.2011
Water_play
Внимавайте с водата в летните горещини
13.03.2011
LittlePigeonRiver_E

1.    Не пийте по време и веднага след ядене. Ако „поливате” храната с напитка:

•    храната не може да се храносмила, това натоварва работата на стомаха;

•    слюнката, съдържаща важни ферменти за преработка на храната, се излива в стомаха, където никому не е нужна. Ферментите на слюнката са активни само в алкална среда, а в стомаха средата е кисела. Получава се така, че слюнката не сработва в устата и като добавка неутрализира киселината в стомаха;

•    поглъща се много по-голямо количество храна, което е необходимо за насищане. Ако пием чаша напитка веднага след хранене, докато в стомаха с пълна сила тече процесът на храносмилане, течността не се задържа в стомаха и веднага попада в дванадесетопръстника. И така всички ферменти, които толкова старателно е отделял стомахът, ще се окажат промити. Стомахът ще трябва да отделя нова порция ферменти, да заработи наново. В червата пък попада недопреработена храна със силно кисела среда на неуспелия да си свърши работата стомашен сок.

2. Пийте на гладен стомах.

Вода и чай приемайте 10-15 минути след ядене, сок – час-час и половина след хранене, и то в зависимост от сока. Стомахът е готов да приема храна, богата на въглехидрати, след 2-3 часа почивка, а на белтъчини – след 4-5 часа. Непосредствено след хранене е възможно да се появи чувството на жажда. Излъжете я, като изплакнете уста или сдъвчете дъвка без захар. Ще предотвратите жаждата, ако се научите да приключвате храненето с краставица. Ако се храните правилно обаче, не би следвало да сте жадни след ядене. Освен ако не сте яли пържено. В този случай утолете жаждата с чаша черен чай без подсладители.

3. Не допускайте състояние на жажда.

Според йогите и източната медицина на ден човек трябва да пие от 0.8 л до 2.5 л. Това са от 4 до 12 чаши, в които не се включват течностите, приемани с основната храна – като супата например.

Недостигът на течност е опасен за организма и е вероятна причина за много от болестите, спохождащи човека. Кожата е огромна отделителна система, чрез която излизат лавина от токсини. Червата, бъбреците, дробовете могат да се считат само за помощници на кожата. Недостигът на течност в която и да е част на организма автоматично натоварва работата на бъбреците. Недостигът на течност в дебелото черво пък предизвиква запек. Следва натоварване на червата, дробовете и отново бъбреците. Всъщност организмът се самоотравя и се създават условия за редица болести. Количеството на поеманите течности зависи от климата: температурата, влажността на въздуха. Никой не познава вашия организъм по-добре от вас. Опитайте се да се научите да му давате толкова вода, колкото му е нужна. Количеството изпита течност трябва да е толкова, че да отделяте не по-малко от литър урина. Цветът на урината трябва да е сламен. Ако е тъмна, питейте повече течности.

4. Пийте по възможност само хладка вода.

Идеалната й температура за поемане от организма е 15-20 градуса. Горещата вода дразни лигавицата и измива защитния й слой. Прекалено студената вода, освен че може да предизвика простуда, намалява имунитета на организма. Потърпете малко и сами ще установите, че прекрасно можете да живеете и без ледени или горещи напитки.

Сутрин след сън изпийте чаша топла чиста вода. Тази първа сутрешна чаша ще измие всички токсини, натрупали се през нощта, и ще подготви стомаха за приемането на храна. Рефлекторно ще сработят червата и дебелото черво. Редовното изпълнение на това правило ще ви избави от мъчителния запек.

Същата процедура повтаряйте и час преди сън. И организмът ще ви се отблагодари с повишена енергия и работоспособност.

Йогите препоръчват да се пият по една-две глътки на час. Така за ден ще се събере литър. Ще го постигнете, ако на работа си поставите чаша с вода. Когато почувствате жажда, отпийте и задръжте за малко течността в устата. После преглътнете. Разбира се, става дума за чиста вода. Йогите признават за течност само водата. Останалото наричат храна.

Фази на жаждата

1% обезводняване     Започваш да чувстваш жаждата.

2% обезводняване    Започваш да изпитваш безпокойство, губиш апетит и около 20% от работоспособността си. Устата пресъхва, появява се лош дъх и ти става трудно да си движиш езика.

4% обезводняване    Чувство за тежест, виене на свят, емоционална нестабилност. Разбираш, че си смъртно уморен. Вече дори не чувстваш жаждата.

6% обезводняване    Изглеждаш преуморен, лицето е прежълтяло, не успяваш да координираш движенията си, ставаш агресивен и говориш несвързано.

10% обезводняване    В допълнение към всички предишни симптоми ти вече си и с нарушен топлообмен. Започват да умират клетки.

11% обезводняване    Сега не е достатъчно просто спешно да пиеш вода. Химическият баланс на твоя организъм е претърпял сериозни изменения. За да го възстановиш, се нуждаеш от професионална медицинска помощ.

20% обезводняване    Възможно е да настъпи смърт.

ПО-СКОРО НЕ ПИЙТЕ

1. Газирана вода. Водата се газира, за да се удължи трайността й. Въглеродният двуокис засилва киселинността в стомашните среди, което от своя страна при продължителна употреба е причина за окисляване и на кръвта.

2. Газираните напитки  е желателно да не се употребяват въобще. Те имат силно кисела реакция  (pH 2.5). Употребата им е причина за рязко окисляване на кръвта. В тях са добавени редица вредни компоненти: лимонена киселина, изкуствени подобрители на вкуса, ароматизатори, оцветители, жаждоусилватели, заместители на захарта. Децата въобще не бива да пият подобни напитки.

3. Сокове. Натуралните сокове в магазина са изключителна рядкост. Обикновено се предлагат с консерванти, най-вече лимонена киселина, която не е особено полезна за здравето.

4. Минерализирана вода. Не е желателно постоянно да се употребява силно минерализирана вода. Тя всъщност е лечебна и трябва да се употребява по лекарско предписание, съобразено със съответната диагноза.

5. Избягвайте сладките напитки. Захарта обезводнява клетките на жизненоважни органи като бъбреците, главния мозък, блокира ферменти, подава бактерии, увеличава количеството на гъбичките. Всичко това вреди на организма.

6. Не употребявайте дълго време ароматизирани чайове. Вкусовете и ароматите, постигнати с помощта на ароматизатори и есенции, по правило са опасни за здравето.

7. Разтворимото кафе също не е безопасно. Гранулираните напитки нямат нищо общо с натуралното кафе и съдържат голямо количество химически добавки, още повече че кафето има силно кисела реакция, особено кафето със захар.

8. Вода от крана. Тя  съдържа голямо количество хлор. Хлорът  убива всичко живо, в това число и имунните клетки, полезните бактерии. При кипене хлорът не се унищожава, а преминава в неразтворимо съединение, не по-малко токсично за организма.

9. Вода от непроверени източници. Всеки воден източник е възможно да бъде замърсен заради съхраняващи се на близо отпадъци, складове с отровни вещества, мръсно производство и т. н.

10. Вода от реки и езера. Непреварената вода почти винаги съдържа голямо количество бактерии, гъбички и други микроорганизми.

11. Вода от филтър с изтекъл срок. Картридж филтрите по правило са със срок на годност и след определено количество вода, което преминава през тях, трябва да се сменят. Иначе сами те се превръщат в замърсител. Те обаче не улавят хлора.

12.  Дестилираната вода – при продължителна употреба води до отмиване на естествената минерална среда.

13. Бирата също не е особено полезна. Алкохолът дори и в малки количества нарушава работата на бъбреците и главния мозък. Особено опасна е бирата за деца и тийнейджъри.

Тя има антибактериални свойства, а това може да е причина за унищожаване на полезната микрофлора.

акад. Олга Бутакова

Вашият коментар