Универсалният кориан

ceative-shower-screen-romancing-designs-antonio-lupi-3
Оригинален параван за душа от Antonio Lupi Design
14.03.2011
image003
Пролетно парти за Деня на водата
19.03.2011
corianss-1

Не знаете какво е кориан? Не бързайте да сте толкова категорични. Със сигурност поне веднъж сте били в заведение от веригата „Макдоналдс”, където всички плотове са от кориан. Въпреки че този материал все още се счита за много нов, той всъщност е с дълголетна история.


Концернът DuPont го открива още в средата на миналия век и патентова технологията на производство.В продължение на десетки години само две фабрики – едната в САЩ, другата в Япония – имат правото да правят кориан. Затова пък създадения от тях материал е с 10-годишна гаранция  не от фабриката производител, а от самите DuPont. И така допреди няколко години, когато „ембаргото” падна. Марката DuPont и сега притежава правата над материала кориан, но и много други заводи могат да произвеждат материали със същата консистенция и качествени характеристики, които вече се наричат по най-различен начин. Това от своя страна сложи началото на нова ера в мебелопроизводството – ерата на композитите.

Приложение

Корианът вече може да се види навсякъде около нас. От него се правят стени, врати, столове, маси, пейки, мивки, вани, вазички и свещници.

При това всичко, изпълнено от кориан, изглежда атрактивно, практично и е много хигиенично.
От какво е направен

Това е композит, съставен от минерали, оцветители и свързваща акрилна смола. За минерален пълнител се използва трихидратен алуминий – бял прах, един от компонентите на бялата глина. От него се произвежда и висококачествения порцелан.  Цветните пигменти придават багри на прозрачната акрилна смола. Производството на кориана е сложен процес, високотехнологичен и трудоемък.

Как изглежда той

Материалът може да е в стотици цветове. Може да е монохромен – черен, оранжев, розов, или тоновете да са в комбинация. Цветовете са чисти, наситени, плътни. Корианът не може да се сравни с нищо, не прилича на нищо познато от природата. Когато някои от видовете му обаче трябва да имитират природен материал, особено от рода на мраморите и гранитите, правят го успешно и това е едно от големите им предимства.

Свойства

Спрямо синтетичните материали по принцип съществува предубеждение, особено по отношение на екология и здраве. При кориана обаче това не важи. В инструкциите му за приложение специално е отбелязано „разрешен за употреба в контакт с храна”.
Върху такъв плот смело можете да разлеете кафе или пък да месите тесто. Именно защото материалът е много хигиеничен и защото не попива влага и мазнини. Акрилната смола го прави идеално гладък и без пори, затова и на повърхността му микробите не виреят. Корианът е и изключително як: дори да се появи драскотина, тя се запълва лесно с акрилни лепила. Корианът е пластично вещество. Ако се нагрее до определена температура, с него могат да се постигнат невероятни форми – огънати, разтеглени, усукани. След като изстине обаче… край – нищо повече не е в състояние да го промени.

Кориан срещу мрамор

И понеже всичко се познава при сравнение, нека съпоставим кориана с естествения мрамор – двата материала са много близки както по външен вид, така и пообласти на приложение. Колкото и добре да е полиран мраморът, по повърхността му винаги остават микроскопични пори. С времето те се напластяват с мръсотия и в тях се заселват колонии от микроорганизми. За мрамора са опасни дори такива безобидни продукти като кафе и сок от лимон, които оставят неизличими петна по камъка.
От мрамор далеч не всичко може да се изработи. Мраморната вана например трябва да е от цял блок. Това означава, че ще е много скъпа и много, много тежка. Това са все проблеми, които синтетичният кориан вече е решил.

Вашият коментар