Чудеса от земното кълбо

Визия за изработване на национална стратегия за развитие на водния сектор
20.03.2011
ЖАЖДА
20.03.2011

Нашата планета е удивително кълбо.Равнини, пустини, вулкани, каньони, гори, вода – предлагаме ви фото селекция на някои от най-красивите места в света.


1.    Скалата Урулу, наричана също Айерс-рок.

Тя е една от най-старите скали на Земята. Формирала се е преди повече от 500 милиона години от пясъка, който се е събирал на дъното на океана, който някога е покривал средната част на Австралия. С годините вятърът и дъждът са изгладили скалата. Сега плоският й връх се издига на 348 метра над морското равнище, а основата на скалата е на 8 км в земята. Скалата е известна най-вече с факта, че изменя цвета си в различните часови пояси. Върхът й по време на изгрев и залез става тъмно-червен. Цветът на скалата се влияе от ъгъла на слънчевата светлина. Слънчевите лъчи проникват през плътните слоеве на атмосферата. И още един фактор влияе на обагрянето на скалата – територията около Айерс-рок е плоска и когато слънцето падне зад хоризонта, земята се оказва в сянка и само скалата е огряна от слънчевите лъчи. Този контраст между тъмната земя и осветената скала е причина Айерс-рок сякаш да гори в червено. Обичайно червената скала е показана на снимката долу след дъжд, което се случва рядко. По време на дъжд скалата придобива сребристо-сив отенък със следи от тъмни дири, оформени от оттичащите се дъждовни ручеи. Поразителната разликата в цветовете на скалата ясно се вижда от двете снимки. (Steve Strike, AP)

2.    Големият гейзер в националния парк Йелоустоун в щата Вайоминг. Това е най-големият горещ водоизточник в САЩ и третият в света след тези, които се намират в Нова Зеландия. Намира се в средния басейн на гейзерите. Размерът му е около 75-91 м, а дълбочината – 48 метра. Гейзерът изхвърля приблизително 2 120 литра вода в минута с температура – 71 градуса по Целзий. Ярките цветове на водата са следствие от жизнената дейност на пигментираните бактерии, които съществуват около извора с богата на минерали вода. На снимката туристите вървят по пътека, изградена по дължината на Големия извор. Yann Arthus-Bertrand, Harry N. Abrams, Inc. / AP)
3.    Лава от вулкана Килауза на Хаваите, която се стича в Тихия океан призори. Хиляди посетители на парка идват тук всеки ден, за да наблюдават изригването на Килауза, което продължава вече четвърт век. Някои хора обаче живеят непосредствено до горящата лава. (David Jordan, AP)
4.    Памуккале, Турция. Памуккале е необикновено природно явление и историческо място с блестящи водни каскади. Това е една от най-големите природни забележителности на Турция. Ослепително белите тераси са се образували на планинския хълм в резултат на отлагането на соли от наситените с калций водоизточници. Водата на Памуккале е прочута с целебното си въздействие върху зрението и кожата. Въздухът в Памуккале е подходящ за астматици и болни от ревматизъм. (Michele Burgess, Corbis)
5.    Антарктика. Пингвините Генту /в ляво/ стоят с антарктическите пингвини върху плаващ ледник в Южния океан на Антарктика.
6.    Големият балиерен риф. Големият бариерен риф е най-голямата система от коралови рифове в света, която се състои от 2900 отделни рифове и 900 острови, простиращи се на разстояние от 2574 км. Рифът се намира в Коралово море на северо-изток от Австралия. Големият коралов риф може да се види от открития космос. Това е най-голямата самостоятелна структура, създадена от живи организми. През 1981 г. това място е обявено за Световно наследство. Счита се за едно от новите седем чудеса на света. (Queensland Tourism, HO / AP)
7.    Кратерът Нгоронгоро. Кратерът Нгоронгоро е най-голямата единна и незагрята  вулканична платформа. Кратерът се е сформирал в резултат на изригването на вулкан преди около 2,5 милиона години. Дълбок е 600 метра, а дъното му е с площ 26400 хектара. Дъното на кратера се намира на височина 2380 м над морското равнище. Не снимката: стадо зебри се разхождат около соленото езоро магади в кратера Нгоронгоро, Танзания. (Tim Graham, Getty Images)
8.    Водопадът Виктория. Водопадът Виктория е широк повече от 1800 метра, което го прави най-големият водопад в света. Водата му пада от височина 89-106 метра. Водопадът се намира по средата на течението на река Замбези.
9.    Хималаите. Хималаите и “покривът на света” е планинска система в Азия, състояща се от непрекъснати линии с дължина 2574 км в долината на северния край на индийския субконтинет, от извора на река Инд на северо-запад до река Брахмапутра. Хималайската система се извисява над равнината на река Ганг. Хималаите е най-восоката планинска система в света, в която се намират 10-те най-високи върхове в света. Най-високият сред тях е Еверест /8848 метра/, който се намира на Непало-Тибетската граница. Вторият по височина връх е Чогори /8611метра/, разположен на границата на Китай, Джамму и Кашмир, а третият е Канченджанга /8586 метра/, намиращ се на границата мужду Непал и Индия. На снимката: Езерото Тшо Ролпа в Хималаите. (Macduff Everton, Corbis)
10.    Полярното сияние. Северното или Южното /в зависимост от полукалбото/ сияние възниква в следствие бонбандировката на повърхностния слой на атмосферата, причинена от заредените частици, движещи се към Земята, привлечени от геомагнитното поле. Обикновено то се появява в йоносферата. При сблъсъка на електризираните частици от плазмения слой с повърхността на атмосферата произтича възбуждане на атомите и на газовите молекули, включени в състава й. Излъчването на възбудените атоми във видимия диапазон всъщност ние наричаме полярно сияние. Северното сияние най-често се появява през септември и октомври и през март и април. На снимката: сияние на река Талкитна, недалеко от Палмера, Аляска. (Bob Martinson, AP)
11.    Вулкан. На тази снимка, направена от спътник на 17 април се вижда шлейфа вулканична пепел и дим от вулкана   Айяфядлайкюдл в Исландия. (HO, AFP / Getty Images)
12.    Водопадът Игуасу. Комплексът около водопада Игуасу е с ширина  2,7 км и включва 270 отделни водопада, разположени във формата на подкова. Множеството острови, някои от които прилично големи, отделят водопадите един от друг. Един от най-известните е “Гърлото на Дявола”, част от който е показан на снимката. (Juan Mabromata, AFP / Getty Images)
13.    Миграцията на гну в Серенгети. Стадо гну са се събрали на височината на хълма при залез след успешното преминаване на река Маара по време на ежегодната миграция през националния парк Масаи Маара в Кения. В Серенгети е най-голямата миграция на гну. Гну са тревоядни животни, които постоянно преминават от място на място в търсене на вода и трева. По време на миграционния цикъл те преминават 800-1600 км всяка година, след раждането на малките – през януари-февруари. Те се движат от от юго-изток през равнината Серенгети на запад към езерото Виктория, след което се обръщат на север в Масаи Маара. Много от тях получават контузии по време на дългия преход, а по-слабите просто загиват. Към края на сезона на сушата гну напрактика напълно опустошават пасищата и се връщат на юг през сезона на дъжда. (Roberto Schmidt, AFP / Getty Images)
14.    Галапагос. Ято фрегати лети над пеликаните на островите Сан-Кристобъл на архипелага Галапагос.
15.    Сталактити и сталагмити. Сталактитите и сталагмитите са конусовидни образования в пещерите. Създават се с помощта на отлагането на калция по време на капането и оттичането на водата в пещерите. Те приличат на огромни висулки. Водата в пещерите се изпарява и остава калция. Тези отлагвания се образуват по два начина – при капане отгоре надолу0 сталактити и от пода нагоре – сталагмити.
16.    Дъгата. Това е атмосферно оптическо и метеорологично явление, което обикновено се наблюдава след дъжд  или преди него. Дъгата възниква ,  защото слъччевата светлина се пречупва в капките на дъжда или в мъглата, изпаряваща се в атмосферата. Дъгата има форма и специфична окраска – от червено към виолетово във вътрешността. Най-красива е дъгата, когато половината небе е още тъмно, а този, който гледа дъгата стои под ясно небе.
17.    Амазонската тропическа гора. Дъждовните гори на Амазонка са едни от най-големите природни ресурси. Разтителността на гората постоянно преработва въглеродниа диоксид в кислород. Тези гори са белите дробове на планетата. Трапическите гори на Амадонка произвеждат 20% от кислорода на Земята. На снимката се виждат гъстите джунгли. Това е най-голеимят горски масив в света. Той представлява половината от общата площ с тропически гори на планетата. (Per-Anders Pettersson, Getty Images)
18.    Езерото Сандовал. Намира се в защитена зона в Перуанските тропически гори в ЮАР. (Tim Graham, Getty Images)
19.    Гранд Каньон. Това е един от най-дълбоките каньони в света, пресечен от река колорадо в щата Аризона в САЩ. Намира се на територията на националния парк Гранд Каньон, който е един от първите национални паркове в САЩ. Според учените големият каньон се е образувал от река Колорадо преди 6 милиона години. Дължината му е 446 м, а ширината  – от 6 до 29 км. Дълбочината на места стига 1600 м.

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар