ISH’2011: Домът е на един бутон разстояние

image003
Пролетно парти за Деня на водата
19.03.2011
В Китай бедните фермери са най-силно засегнати от промените в климата
20.03.2011
ISH51

Най-голямото в света изложение за баня, строителни материали, енергия, климатизация и ВЕИ обедини бизнеса с кампанията “Синя отговорност”

Пестенето на вода е една от най-големите световни грижи, пряко засягащи естествените природни ресурси на планетата.


Днес, когато един милиард души нямат достъп до чиста питейна вода и 2.5 милиарда живеят без адекватна канализация.

На ISH’2011, най-голямото изложение за баня, строителни материали, енергия, климатизация и ВЕИ, което се провежда на всеки две години в панаирния град на Франкфурт, технологиите за пестене на вода бяха водещ фокус за почти всички над 2 300 изложители.

Кампанията “Синя отговорност”,

организирана   за втори път от Федерацията на германските  производители на техника и оборудване, обедини изложителите на  ISH  около  обща кауза – пестенето на вода.

Абсолютно всички германски брандове и голяма част от чуждестранните изложители заявиха съпричастността си към “Синя отговорност”.Представени бяха иновационни изделия и технологии, които постигат значителни икономии на водата или пък я рециклират така, че вече употребената живителна течност да стане пригодна за обслужване на няколко дейности от живота на дома.  Ярък белег за приобщеност към синята кауза бяха и самите щандови композиции. Освен, че изложителите бяха поставили на видни места отличителни флагове и знаци на кампанията, тази година на повече експозиции почти не можеше да се види течаща вода. Водните каскади и ефектни инсталации, които до скоро бяха основен дизайнерски трик за привличане на посетителите, тази година на ISH бяха заменени с мащабни 3D анимации и дигитални визуализации, които също толкова зрелищно представяха новите функции и възможности на продуктите и технологиите. Водата в повечето случаи бе старателно контролирана от иновационната електроника на смесителите и от прецизните сензори на каскадните съоръжения.

Дигиталната баня

На ISH’11 това словосъчетание всъщност въобще не звучеще иновационно. Повечето брандове в областта на технологиите представиха оборудване, което се контролира със сеззорни бутони с дигитални табла или ултратънки дисплеи, монтирани на произволно място на стената или в корпуса на оборудването. Смесителните батерии, термостатите, душовете вече се управляват със сензори, които само с едно докосване пускат и спират водата, увеличават или намаляват нейния дебит или правят струята топла до градуси по избор. Най-завършена визия за дигиталната баня на бъдещето предложи лидера в банския сектор Ideal Standard с платформата Evolution, която и получи приза Design Plus. В сектора на JADO, авангардната марка на бранда, нагледно бяха показани дигиталните устройства, които контролират водата в банята. Душът, умивалникът, ваната са в състояние да се управляват от дистанция и от дисплея на мобилния телефон. Evolution предлага опции за лесно и бързо индивидуализиране на водната струя като температура и сила, технология, която не само пести време, но е и много икономична откъм разходи особено на вода. Интерфейсът на дигиталния панел е изключително опростен и лесен за управление и е с красив външен вид.

По мнението на Ахим Пол, един от дизайнерите на Artefact, автори на системата Evolution, именно дигиталната интелигентност е ключът към банята на бъдещето. “Така ние постигаме нови стандарти на енергийна ефективност и добавяме високо ниво на комфорт в ежедневието”, категоричен е дизайнерът.

Все по-високо технологично развитие бележат и тоалетните.


Те вече са пълни с електроника, многофункционални, удобни, чисти и на един бутон от интелигентността. По мнение на наблюдатели силен тласък за технологизирането на WC-то дава появата на япопския лидер ТОТО, който вече за втори път се представя на ISH.

Брандът е изключително популярен в страната на Слънцето с  тоалетните чинии, които се самопочистват, ароматизират, с подгряваща се седалка,  а струята на бидетоим  освен че ще ви хигиенизира, може да ви направи и хидромасаж.

Една такава тоалетна чиния струва 10 000 долара и изключително успешно се продава на руския пазар, твърди българина Асен Радковски, който е мениджър на ТОТО за Русия.

Дизайн с човешко лице

Изложението ISH във Франкфурт никога не е имало претенцията, че диктува световния дизайн в банята. Тази роля по правило се полага на италианците и на Cersaie, изложението, което ежегодно се провежда в Болоня. Тазгодишното ISH обаче, е по-специално. Това е  първият за бранша посткризисен световен панаир. Той  се очакваше с огромен интерес от всички мениджъри, експерти и дизайнери по една основна причина – именно ISH2011  трябваше на покаже кой е оцелял, как се е прегрупирал и  каква посока на развитие е поел.

Добрата новина е, че лидерите в сектора са успели да се стабилизират, начертали са ясна посока на развитие и са решени стриктно да я следват. Дизайнът като основен елемент на продуктите за баня, отново заема ключова роля в новите концепции на марките. Той обаче съвсем не се разглежда като качество, което прави вещите уникални и изключителни, а напротив дизайнът е инструмент, който изразява посланието на марката, обвързва концепцията с кауза.

Посланието, което  водещите производители в банята отправиха на ISH към клиентите може да се обобщи с определението  “дизайн с човешко лице”. Повечето нови колекции ясно заявиха претенцията да предложат удобства, функционалност и индивидуалност на максимален брой  клиенти. Банята вече не е просто място за измиване, а е помещение, в което се случват всякакви неща и през деня и през нощта. Производителите пък обещават да предложат комфортна обстановка за всички възможни сюжети в банята независимо от възрастта и социалния статус на действащите лица. Тази мултифункционалност се постига с мобилни елементи, системи и материали, които предлагат лесно и безпроблемно разполагане в пространството , отличават се с полифункционалност на елементите и са в състояние да предадат на модулната композиция индивидуалност, стил и характер.

Дали италианците ще поемат тази посока на функционализиране и дигитализиране на банята, отговорите ще чакаме на Cersaie ’11. Едно е сигурно обаче, след кризата даже и дизайнът вече няма да е същият.

Антоанета Салфидж, София-Франкфурт
Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар