UNICERA 2011 афишира потенциала на турската керамична индустрия

DSC_0296
Приказките на Чанаккале
07.03.2011
инж. геол. Величко Величков
Величко Величков*: Много от водоизточниците в страната са в окаяно състояние
09.03.2011
Unicera101

В Турция икономическа криза няма. На Босфора производството въобще не е преминавало на ниски обороти, напротив, финансовата дестабилизация, индустриалната импотентност и социалното объркване, които вече две години сковават бизнеса в Европа, явно действат като допинг на ориенталската предприемчивост.


UNICERA 2011, категорично потвърди това.


Най-голямото турско изложение за керамика и обзавеждане за баня за 23-ти пореден път се проведе в изложбения център в Истанбул през първата седмица на март като тази година привлече вниманието на посетители от около 70 страни.


Стотици  производители, предимно от Турция и Близкия Изток, представиха най-новите си серии керамика, гранитогрес и обзавеждане за баня и кухня. Над 60 000 души от десетки страни от Европа, Африка и Азия са разгледали деветте изложбени палати на истанбулското Експо.

UNICERA 2011 показа, че Турция е решена да се възползва от всички възможности, които може да предложи една криза, и особено ако е икономическа и световна.
Фомулата е проста – задълбочен маркетингов анализ, овладяване до перфекционизъм на нови, но вече приети от пазара технологии на производство, разработване на дизайнерски линии за средния ценови сегмент.

“Плюс” бавно и методично настъпление на Изток
за трайно установяване на нови пазари.

Този глобален подход дава резултати във всички сфери на икономиката и в частност в секторите на облицовките и обзавеждането за баня.Според статистиката Турция е третият по големина производител на керамика в Европа. До скоро обаче големият процент на изделията от печена и рисувана глина се падаше на сектора за домашна посуда и сервизи за хранене. Производителите на облицовъчни материали и оборудване за баня бяха стотици, но производството им се ограничаваше най-вече в ниските и средни ценови нива и бе предназначено предимно за огромния вътрешен пазар и страните от Близкия Изток.

През последните години водещите фабрики в бранша на баните и облицовките изцяло преоборудваха технологичните си линии, повишиха квалификацията на персонала и заложиха един изцяло европейски стандарт на производство. Продукцията им вече е абсолютно конкурентна на световните лидери в областта, а капацитетът в пъти по-висок. Резкият скок на производство естествено наложи необходимостта от търсене на нови пазари. И турските производители ги откриха, не в Европа, а в Азия и Африка.

UNICERA 2011 показа, че Турция сериозно работи за укрепване на позицията си на икономически мост между Европа и Азия в банския сектор.


Всички водещи производители на плочки и гранитогрес представиха колекции, изработени с модерни, приети от пазара  в Стария континент технологии като калиброване, 3D принтиране на повърхността, гравиране и прецизно рязане с лазер и WaterJet. Размерите на плочите също следват европейските иновации, но без да се надпреварват с тях. Предлагат се варианти от 10х10 до 150 см дължина във всички популярни форми и дебелини. Турските производители с голям успех вече имитират с керамиката естествена дървесина, блокове камък, парчета текстил и кашмир, тенденция, която трайно се възприе и наложи на пазара в Европа. Повечето от фабрики посочват в прес-китовете си, че 40-50% от продукцията е за износ – предимно в арабските страни, Дубай, Израел, Иран, Африка и Русия.


Турски дизайн в банята!
Това вече е възможно,


особено след прочутата колекция “Истанбул”, направена за Vitra през 2006-та година.


Днес някои от водещите компании в бранша имат годишни дизайнерски колекции и дори дизайнески линии, които бележат високия клас на продукцията им. Компанията Kutahya /Кютахия/, която е световно известна с производството на домакински съдове от порцелан, от 40 години развива производство на стенна и подова керамика.

От няколко години производственият процес е изцяло модернизиран и се разгръща на базата на популярната 3D принт технология, при която с помощта на компютърна графика се постига перфектна и уникална текстура на естествен камък, дърво или текстил. Фабриката вече се представя на световния пазар и с високата си марка Brezza. Тя включва уникална стъклокерамика и умивалници от цветно стъкло, които се изработват с голямо внимание, със 100% ръчен труд и с възможност за индивидуална поръчка на клиента. Критерий за нивото на продуктите с марка Kutahya са и наградите Red dot за 2006г и  IF design за 2010г., с които са отличени колекции на марката.

Известният в Турция производител на санитарен фаянс Serel също разработва специални колекции, в линията на водещите европейски фабрики. Тази година гвоздеят сред моделите на Serel е мивката тоалетна Ekotech, която много прилича на модела W+W на Roca . В случая обаче концепцията за рециклиране на водата в банята така, че след измиване на ръцете, водата да се ползва за почистване на тоалетната, е разработена за средния ценови клас потребители.

С дизайн от световна класа се представи и безспорният лидер   Vitra.

Наред с колекциите на Рос Ловгроув тази година предложенията на компанията се обогатяват с моделите керамика на няколко млади дизайнери, които развиват традиционния мотив на ориенталската плетеница в стилизирани ултрамодерни варианти. Особен интерес предизвикаха мотивите, разработени от младия руски дизайнер Дима Логинов, базирани на фигурата на руската матрьошка.


“АБ Витра” е основен вносител на избрани турски производители на облицовъчни материали и оборудване за баня.


текст и снимки Антоанета  СалфиджИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар