Асансьор в гигантски аквариум

01_Йордан_Вукански
“Плажен светофар” показва чистотата на водата
22.04.2011
NeroGold_Cam01
Питейна вода от чадъра
23.04.2011

Проектът  Aqua Dom  е за хотел  Radisson SAS в Берлин
В централното фоайе на хотел Radisson в Берлин се издига огромен 25-метров аквариум. В сърцевината на гигантския му стъклен “търбух” пък се разхожда модерен стъклен асансьор, който представя уникално подводно преживяване  на туристи и гости на хотела.Aqua Dom  съдържа милиони литри с вода като за почистването му  са назначени двама професионални подводничари.


Постоянно се попълват и популацииите от риби, живеещи в аквариума.

Към днешна дата посетителите могат да видят няколко хиляди риби от повече от 56 вида, които всеки ден меланхолично описват бавни кръгове около подвижния асаньор.

Рибите в аквариума са подбирани според едно важно условие – сред разноцветните рибки да присъстват обитатели от най-различни дълбочини.

Aqua Dom  всъщност дава решение и на един сериозен архитектурен казуз. По проект модерният хотел Radisson  трябва да се разположи на централна берлинска улица, но строителното петно отвсякъде е затворено със сгради и не предлага никаква гледка от хотелските стаи.

Този “дефект” архитектите преодоляват с ефектния вътрешен аквариум, който предлага приказна подводна гледка на всяка една от стаите на хотела.

Аквариумът е построен от акрилно стъкло с дебелина на стените около 20 см. За строителството на този “подводен свят” са били похарчени около 12.8 милиона евро.Вашият коментар