„Защитено жилище. Заедно“

А.Р.И.З.-7
25.04.2011
WIZZ AIR
25.04.2011
ov4arenski_vodopad

Водата се сприятели със „Защитено жилище. Заедно

Всяка година над 150 младежи навършват пълнолетие и излизат от Домовете за деца, лишени от родителска грижа….
Много от тях не знаят къде ще живеят, по какъв начин ще се издържат и не могат да се грижат за себе си.


Малка част от тези деца успяват да се справят. Имената на повечето обаче пълнят криминалните хроники. Част от момичетата са принудени да проституират.
Някои млади жени в опитите си да създадат  собствено семейство, се оказват самотни майки, неспособни да положат адекватни грижи за децата си, които на свой ред също растат отхвърлени или изоставени в институциите.. Този омагьосан  цикъл се повтаря вече десетки години.
През ноември 2008 година група архитекти от архитектурно студио “А.Д.А” взеха решение да сложат прът в това черно колело. И го направиха, не само на думи, с възмутителни коментари под сурдинка, но с реални действия.

Така се роди  “Защитено жилище.Заедно”.

“Защитено жилище. Заедно” е първият по рода си проект, който оказва действителна подкрепа на младежите, напуснали обществените домове. Благодарение спомоществувателството на много хора, фирми и институции, днес в с. Гурмазово до Божурище има прекрасен дом с градина и вълшебна гледка към планината, който временно подслонява младежите. С помощта на екип от педагози и психолози проектът им дава време да осмислят живота си, шанс да продължат образованието си и да се развият професионално. Благодарение на “Защитено жилище. Заедно” между 14 и 24-ма млади хора годишно имат възможността да водят достоен и пълноценен живот и да градят бъдещето си.

Сдружение “Аз обичам водата” стана приятел на “Защитено жилище” и покани младежите да се чувстват като у дома си на “Водния булевард на изкуствата и занаятите”. Те съставиха доброволчески отряд, който съдейства за техническото и информационно обезпечаване на различните събития по време на фестивала. Много по-важна обаче беше функцията им на посланници на каузата “Защитено жилище”. В информационния център на “Водния булевард..” беше поставена  разяснителна табела с концепцията на проекта, кратки профили на младежите, с които всеки минувач имаше възможност подробно да се запознае, да разговаря с младежите и ако желае да стане член на клуба ”Заедно”.

На последната сбирка на приятелите на “Защитено жилище” арх. Иво Пантелеев, основен инициатор и ръководител на проекта, благодари на всички, които помагат и работят за каузата. Но сметките показват, че жилището ще мине на самоиздръжка само, ако успее да събере 2 000 приятели, които да внасят своя годишен членски внос на стойност 50 лева. Нека се замислим –малко или много са 2000 приятели (виж Facebook).

Приятелите на “Защитено жилище” засега са само 200!

Сдружение “Аз обичам водата” иска да запознае приятеля си с всички свои приятели и с приятелите на своите приятели.

Архитектите от “А.Д.А” хвърлиха топчето и стартираха играта,… играта на Живота. И младежите в “Защитено жилище” наистина вярват, че имат шанс да сбъднат мечтите си. За да се случва играта обаче някой трябва да поеме топката и да я подаде нататък. Нужна е мрежа от приятели. Нужно е да сме заедно.

Вашият коментар