Кукери разтресоха Павел баня по време на ХІV регионална туристическа борса “По пътя на слънцето”

Interior_Tanja8
Прозрачна/непрозрачна стена от стъкло
08.04.2011
Antrax_02
Камината Maunakea на Франческо Лукезе
14.04.2011
Pavel_banja_kukeri5

Водещите лекари в града са твърдо решени да развиват

медицински, а не спа туризъм,

стана ясно по време на тематичната кръгла маса “Уникалната балнеология на град Павел баня”


Топовен гръм от черешовото топче, кукерски звънци и хлопатари огласиха цялата Розова долина при откриването на ХІV регионална туристическа борса “По пътя на слънцето”. Националният форум, който се организира от  Регионална туристическа асоциация „Стара планина” тази година избра за свой домакин община Павел баня.

Участниците в борсата са единодушни, че районите на Розовата долина и Централен Балкан са изключително благодатни за развитие на културен, екологичен и селски туризъм. В общините Павел баня, Калофер, Трявна, Дряново, Габрово, Севлиево, Априлци, Троян, Тетевен, Ловеч, Горна Оряховица и Казанлък от няколко години активно се развива предлагането на къщи за гости и семейни хотели, като посещаемостта се повишава с всеки следващ сезон. Селищата в живописния регион привличат гости със съхранения си  автентичния  чар, характерните обичаи, природните и културни забележителности и с прословутото за региона гостоприемство.Акцент в програмата на регионалната туристическа борса бе община Павел баня.

По традиция най-много туристи посещават района по време на розобера в края на месец май, за да се запознаят с традиционното за този край розопроизводство, което намира добър прием на световните пазари.


По думите на зам. кмета Йордана Енева твърдото намерение на общината е да развива потенциала на курорта на базата на уникалната лечебна минерална вода и утвърдената школа по балнеология като се създават условия за балансирано целогодишно лечение в съчетание с възможности за културен и атракционен туризъм.


д-р Гечев и д-р Минев
Специфичните особености на уникалната балнеология и лечебните характеристики на местната минерална вода бяха представени в тематична дискусия на която присъстваха всички водещи лекари в Павел баня начело с доайена д-р Георги Гечев.
Водата на Павел баня е хипетремална – от 52 до 59 градуса температура на извора, слабоминерализирана, хидрокарбонатна, метасилициева, флуорно-радонова. Радоновата съставка е около 47 емана  и с много добри възможности за повлияване на опорно-двигателния апарат, на дегенеративни ставни заболявания, повечето от болестите на периферната нервна система, някои заболявания на централната нервна система, ревматоидни заболявания, постравматични болести.

Основното находище в Павел баня е с дебит 12л/сек. и капацитетът му е раздаден на 99%. Сред най-големите потребители на минерална вода за лечение са санаториумите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“, както и „Специализирани болници за рехабилитация“ към Министерството на здравеопазването. С наличието на минерална вода могат да се похвалят и хотелите, в които тя се използва в басейните и за водни процедури.  С последната промяна в Закона за водите общините имаха право да поискат сами да стопанисват минералните си извори, но само тези, които са 51% неразработени. Заради виския процент на раздаден капацитет  находището в Павел баня не влезе в списъка на МОСВ. Криза за минерална вода обаче няма, категоричен е зам. кмета Енева. Водата е разпределена пропорционално и ако    строителството е разумно, няма как  да не стигне.

“Павел баня е балнеокурорт в който се осъществява балнеолечение”, подчерта д-р Минев, един от водещите лекари в града. Той изрази общото мнение на местните специалисти, според които Павел баня няма амбиции да се бори за звание като СПА столица на Балканите, а да лекува пациенти. Още повече, че в курорта има сероизни 50-годишни традиции и истинска школа за  лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, в основата на която стои всепризнатата методология на д-р Георги Гечев.

Д-р Андрей Петров, главен лекар в най-големия балнео-санаториум в града “ПРО”АД, който розполага с 450 легла, отбеляза, че за миналата година от услугите на базата са се възползвали 13 000 души, 9 000 от които са били по пътеки на НОИ. Най-евтиното лечение се предлага разбира се от здравната каса, но за всички останали гости санаториумът предлага доста изгодни пакети. В момента пакет от 6 нощувки, 6 хранения (закуска, обяд, вечеря ), медицински преглед и три процедури струват 234 лева.


къща за гости "Маги", Павел баня

Гостите на Павел баня освен в хотели могат да се настанят и в квартири и в къщи за гости. Според статистиките, които се водят в общината, броят на този тип почиващи все повече нараства, особено сред българите, защото е най-евтин. Лекуващият  отсяда на квартира, сам поема прехраната си и същевременно има възможност да се свърже с местните лекари и да започне процедури в балнео-санаториум по избор.
От тази година и обществената баня в града, която разполага с басейн с минерална вода, ще е под контрола на лекарите от “ПРО”АД.

Според тях   влизането и престоя в горещата и агресивна радонова вода задължително трябва да се съобрази с физическото здраве на човек, затова е препоръчително преди ползване почиващите, дори и тези, които нямат назначена терапия или лечение да извършват лекарски преглед.


къщата на Чудомир, с. Турия

В рамките на туристическата борса  се проведе и журналистически тур, финансиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по оперативна програма за подкрепа на ефективен национален маркетинг на туризма. Бяха посетени няколко села около Павел баня като село Турия, родното място на писателя Чудомир, селото на стоте чучура – Габарево, село Стамболово с една от най-атрактивните розоварни в района, “Дамасцена”.Оказа се, че хората тук и до днес практикуват предавани през поколения народни занаяти, които привличат интереса на туристите. Фолклорът и възстановките на характерните местни обичаи пък вече са позната и предпочитана атракция от чужденците.текст и снимки: Антоанета Салфидж


Вашият коментар