Плаващ остров вместо плаващ боклук

Подводница на педали
23.04.2011
Водата помни
23.04.2011
TresorArgento_Platino[1]

Счита се, че в Тихия океан плава маса от боклук с расмерите на два щата Тексас. И 80% от сметището се състои от пластмасови изделия. Светът сигурно върви към екологична катастрафа. Холандската компания Whim architects предлага целият този боклук да се използва отново и то за строителството на  истински плаващ остров.

Това, от което не можем да се избавим, трябва да го използваме. Под това мото холандската компания създава проект за гигантски плаващ остров от отпадъци.


Whim architects виждат създаването на огромния осров във водите между Хаваите и Калифорния, който да се насели с бежанци от цял свят или с жители от потъващите острови в Океания.


Изкуственият остров ще има размери до хиляди квадратни километра. Основата му ще е изградена от пластмаса, върху коята ще се посипе полезен слой-асфалт, земя, пясък.


Върху острова ще могат да се строят жилищни домове, хотели, паркове, заводи, плажове – всичко, което е необходимо за пълноценното човешко съществуване.


Източник на храна и вода ще бъде обкръжаващия океан. Електричеството може да се произвежда от слънчевите лъчи, водата, вятъра както и да се добива биогориво от морските водорасли.

На острова може да се открият университети, курорти, изследователски лаборатории. Всичко това обаче е бъдеще. Засега проектът на Whim architects привлича все повече специалисти в различни области на знанието, които разаботват проекта в детайли.

Вашият коментар