Gural Group – турският лидер в областта на керамиката

Учебен център по масаж „Аполон“
21.04.2011
01_Йордан_Вукански
“Плажен светофар” показва чистотата на водата
22.04.2011
Sema Gural, дизайнер на Brezza

Sema Gural, дизайнер на Brezza

Третата страна в Европа по производство на керамика и керамични изделия е Турция. И това не е случайно. Историята сочи, че изкуството с керамика и порцелан  е познато по днешните турските земи от незапомнени времена.

Когато селджуците настъпват в Анатолия, те създават центъра на своята млада държава в област, богата на каолин и топли минерални извори, а султанските родове се заселват в Кютахия, селище, прочуто с производството на изящни керамични и поцеланови съдове и сувенири.

Градът на султаните, както наричат Кютахия, и днес е мощен фактор в сектора на керамичното производство, само че под ръководството на компанията  Gural Group.

Семейството на Gural Group включва 15 фирми, които изнасят производството си в 50 страни в целия свят. Най-старият бранд във фамилията Kütahya Porselen е сред звездната световна тройка производители на керамични и порцеланови изделия за дома. Продукицята на марката е титуляр на пазарите в над 40 страни и е един от основните доставчици на вериги като “Икеа”, “Карфур”, “Метро”.  Kutahya Seramik пък е сред европейските лидери в сектора на подова и стенна кераимка и гранитогрес. Групата Gural има още фабрики за керемиди, за опаковъчни материали, за машини за производството на керамични изделия. От няколко години компанията мощно навлиза и в туристическия сектор. Под марката Gural Sapanca в различни туристически региони на Турция има луксозни пет-звездни хотели с модерни уелнес и спа-зони.

Kutahya Seramik e основана 1989 година. Това е една  изключително динамично развиваща се турска компания. Екипът и е съставен от млади специалисти с модерно образование. Само за няколко десетилетия фабриката успява категорично да се наложи на турския пазар с високото качество и достъпната цена на  продуктите. Стратегията на компанята включва задължителен процес на проучване на пазартоно търсене, зорко следене на иновативните технологии и въвеждане в производство само на най-печалившите от тях.През последните години  Kutahya Seramik  методично увеличава оборотите си на производство и заедно с това устойчиво навлиза на нови пазари. Днес фабриката, в която работят 800 души, е сред първите в Европа по обороти и изнася продукцията си в 40 страни от целия свят, включително САЩ, Германия, Австрия, Великобритания.  Произвежда 2000 дизайнерски колекции стенна и подова керамика, гранитогрес, фризове и декори и стъклена мозайка.


От няколко години производственият процес е изцяло модернизиран и се разгръща на базата на популярната WaterJet технология.

Характерното за нея е, че с помощта на лазерно студено рязане се постигат различни неправилни форми от различни материали като керамична плочка, мрамор, гранит, метал и всякаква подова настилка. Методът е изключително прецизен като дори  и при най-фини извивки, без да нарушава линията или материала.


Процесът се осъществява като първо се създава компютърна графика, след което тя се пренася в машините и Waterjet е готов за работа.

Процесът на рязане е изключително екологичен – безпрахов, безшумен и внимателен към  материала.


Sema Gural, дизайнер на Brezza


“Цветя, които разцъфват от огъня”, това е мотото на Brezza, най-финото и одухотворено дете в семейството Gural Group. Под марката Brezza се предлагат разнообразни уникални произведения от стъкло, предимно мозайка. Парчетата, които са с различни размери – от 2.5х2.5 до 36х60 см, се изработва със 100% ръчен труд. Процесът е бавен и строго индивидуален за всеки продукт. С изключителна търпеливост се постигат бистрота, блясък и цветове като доматено червено и тюркоазено, нюансите на които са познати само от старинни произвединия на османското стъкларско изкуство.
Критерий за високото ниво на продуктите с марка Kutahya и признанието им от световните специалисти в сектора са и наградите Red dot за 2006г и  IF design за 2010г., с които са отличени колекции на марката.

Продуктите на Gural Group се предлагат от АБ Витра

Вашият коментар