WILO

HAwle / Хавле Арматурен
24.04.2011
solar3
WILO
24.04.2011
solar3

Фирма WILO AG, – един от световно известните производители на помпи и помпени системи за отопление и климатизация, водоснабдяване, отводняване, дренаж и пречистване, е създадена през 1872 в гр. Дортмунд, Германия,  като фабрика за медни и месингови отливки от Луис Оплендер.

От 1920 фирмата разширява своето производство на продукти в областта на  отоплението и санитарните води и прави поредица от технологични иновации.Ето така през  1928 Wilo създава и патентова първата циркулационна помпа за отопление, която се отличава от съществуващите до момента със своята опростена и уникална конструкция. Името  Wilo, предприятието получава през 1928, когато ръковдството му поема сина на създателя на фирмата, Вилхем Оплендер.
През 1950 фирма Wilo става първия производител на помпи, който въвежда използването на мотори с масло в производството на водни помпи. Това нововъдение намалява значително производствените разходи и премахва необходимостта от допълнително охлаждане на моторите на  помпите със сух ротор.

Забележителна стъпка в областта на енергийната ефективност Wilo прави през  1988 с производството на първата напълно електронно регулируема циркулационна помпа.
„Star-Wilo E25“. Електронно регулируемите водни помпи се отличават от стандартните с това, че пестят електроенергия, тъй като тяхната работа и мощност се настройват в зависимост от потреблението.

Особено голям ефект в енергоспестяването се постига със създаването на т. нар. високоефективни помпи за отопление и климатизация. И в тази област Wilo е новатор, пускайки на пазара през 2001 първата високоефективна помпа за отопление, климатизация и охлаждане. Помпите  „Wilo-Stratos“, с енергиен клас А+,  бързо се наложиха в сградното строителсто, спестявайки до 80 % електроенергия годишно в сравнение със стандартните помпи, използвани в отоплителните и климатични инсталации.
През  2001 Wilo презентира и първата потопяема помпа за отпадни води с херметично затворен кръг на охлаждане. Същата година е открит и завод за производство на помпена електроника в Дортмунд. В него се произвеждат електронните компоненти за всички заводи на Wilo (Дортмунд, Ошерслебен, Аубини/Франция, Гимхае/Южна Корея) и за всички търговски марки на групировката Wilo (Wilo, Salmson, EMB).
Паралелно с развитието на иновационни производстевни технологии Wilо се превърна от фамилна фирма в   интернационална компания. От  1965 Wilo започна създаването на свои дъщерни фирми в цял свят. 1984 френския производител на помпи фирма  Pompes Salmson бе закупена от Wilo. Wilo продължи своята интернационализация със закупуването на корейския производител на помпи LG Pumpsпрез 2000 , със закупуването на индиския завод за помпи  Mather & Platt Pumps Ltd през 2006. Със закупуването на  EMU завода за потопяеми помпи , гр. Хоф, Германия през 2003 Wilo-групата разшири своето производство в сферата на комуналното и индустриално водоснабдяване,отводняване и пречистване.
Днес WILO AG има дъщерни фирми в над  50 държави, в които работят близо 6.000 служители. Оборотът на фирмата за 2006 е 873,4 милиона евро. Wilо e шестия по големина производител на водни помпи в света.

Вило България ЕООД

бул. Г. М. Димитров 54

1125 София

тел    + 359 2 970 19 70

+ 359 2 970 19 71

факс + 359 2 970 19 79

Вашият коментар