Давид Пеня Дорантес, Рено Гарсия-Фонс и Теодосий Спасов в проекта „Free Jazz Flamenco”

Basic CMYK
Roca придобива руската фирма Акватон
02.05.2011
„Медуза“, Евгени Динев
02.05.2011

– 18 юни, зала България, 19:30 ч.

За първи път ще бъде изпълнена пред публика композицията „We are water”, написана от Теодосий Спасов специално за международната фондация, която работи за решаване на един от най-значимите глобални проблеми на 21 век, този с недостига на чисти водни ресурси .

София, 27 април 2011 г.  –  Фламенко пиано, френски контрабас и български кавал – това би ли могло да се нарече фламенко или е полет на фантазията без граници? Да, това е музика без граници и стилови рамки, това е пътешествие с трима приятели, които дръзват да пристъпят и изследват вътрешното аз на другия и да поведат слушателя в красивия свят на импровизираната и оригинална музика. Виртуозният контрабас на Рено Гарсия-Фонс и ненадминатият кавал на Теодосий Спасов вливат своите мелодии във фламенко ритъма на пианото на Давид Пеня “Дорантес” и  доказват, че фламенкото е безгранично богат не просто традиционен жанр.

Лидер на този необикновен проект е Давид Пеня “Дорантес”. Той е роден с предопределението да свири фламенко, но и с нестихващия стремеж към нови музикални хоризонти. Естествено всичко това не е случайно, тъй като Дорантес  е племеник на знаменития фламенко певец Ел Лебрихано, който още през 70-те години дръзва да обогати фламенко изпълнението си със северно африкански мотиви. И 41 годишният пианист от Лебриха също гледа отвъд пределите на традиционното фламенко. С фламенко дух във всеки тон на пианото, Дорантес се впуска в едно непредставимо средиземноморското пътешествие с басиста Рено Гарсия-Фонс и с Теодосий Спасов на кавал.

“Спасов създава нов музикален жанр”, пише „Нюзуийк” по повод изумителното изпълнение на Теодосий Спасов в тази формация, а присъствието на Рено Гарсия-Фонс издига проекта „Free Jazz Flamenco” в небесата.

По време на концерта, за първи път пред публика, тримата виртуозни музиканти ще изпълнят композицията „We are water”, написана от Теодосий Спасов специално за едноименната фондация. Теодосий Спасов е един от първите у нас, заедно с Магдалена Малеева, Ники Кънчев и проф. Христо Пимпирев, които подкрепиха международната фондация „We Are Water”, създадена по инициатива на световния лидер в обзавеждането за баня Roca. Фондацията работи за повишаване на общественото съзнание за решаване на един от най-големите глобални проблеми на 21 век, този с недостига на чиста питейна вода.

Всеки от зрителите в залата също ще има възможност да даде своя, макар и малък принос за каузата – организаторите от „Джаз Плюс” са решили 1 лев от всеки закупен билет да бъде заделен в подкрепа на съвместния проект на UNICEF, детския фонд на ООН и фондация „We Are Water” в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка. Основната дейност там е свързана с подобряване достъпа до питейна вода, хигиената,  канализацията и борбата с холерата в селските и полу-селски общности.

Повече информация за концерта – aудио, видео и фото материали- може да получите от специалния сайт на събитието: http://freeflamenco.jazz-plus.com/ .

Билети за концерта на Дорантес / Фонс / Спасов може да намеритe в мрежата на: http://ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, на касата на зала „България“, в магазините „Ориндж“, „Техномаркет“, „Пикадили“, „Фотосинтезис“.

Вашият коментар