Аюрведа – науката за живота

aquatonik_fasada
Балнео-комлпекс АкватониК, Велинград
20.06.2011
200373427-001
Винотерапия вкъщи
22.06.2011
ayurveda

„Аю” и „веда”. Две санскритски думи се сливат и дават името на най-древната лечебна система в света – АЮРВЕДА. „Аю” е живот, а „веда” – наука, знание. Знание, което е на повече от 5000 години, тъй като оттогава датират първите източници за прилагането на аюрведа. Смята се,  че това знание е изначално, достигнало до човечеството чрез древните мъдреци по време на медитация. Едновременно светци и лечители, те възприемали здравето като неразделна част от духовния живот. Затова и основният принцип на аюрведа е „равновесието е здраве, здравето е равновесие”.

Науката за живот

Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие.
ОСНОВНА ЦЕЛ
Изкореняване на болестите, които са пречка в живота на човека в неговите четири основни аспекта:
– изпълняване на задълженията (дхарма);
– придобиване на богатство (артха);
– удовлетворяване на желанията (кама);
– постигане на освобождение (мокша).

ОСНОВНИ СРЕДСТВА
Билки, подправки, храни, масла, есенции, скъпоценни камъни, цветове.


МЕТОДИТЕ
Диета, промени в начина на живот, детоксикация на организма с втриване в тялото на билкови масла, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Кога, кое и за кого?
Отговорите на тези въпроси представляват целебният подход на аюрведа. Системата е обърната изцяло към човека и строго съобразена с неговата индивидуалност. Аюрведа предпочита да предпазва, вместо да лекува. Но и в двата случая еднакво внимателно се вглежда в своя обект. За да му помогне, тя го разделя на три основни типа: вата, питта и кафа. Това са т. нар. ДОШИ – основни типове енергия, създадени от комбинирането на главните стихии пространство, въздух, огън, земя и вода, движещи вселената.
Както всеки има своя физиономия, така според аюрведа всеки човек има специфична комбинация от тези енергии. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или ПРАКРИТИ. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от енергии „предначертава” физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, избора на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

За да се радваш на добро здраве и дълголетие, трябва да откриеш своя тип и да знаеш как да поддържаш своя баланс.


Ето един тест, който ще ви позволи да се ориентирате към кой аюрведа тип спадате.


автор: Тина Николова

Вашият коментар