Баня, Карлово

Аератори за вода регулират дебита
27.06.2011
ostrovi_8
Минерална вода в Баня, Карловско
27.06.2011
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Баня е град в Южна България, разположен  в плодородната Карловска котловина. Намира се на 10 км от град Карлово, на 146 км от София по подбалканския път и 45 км от Пловдив. Известен е още като Карловски минерални бани.


История

Град Баня е възникнал благодарение наличието на минералната вода и производството на вина и розово, ментово и лавандулово масло. Винарската и маслопроизводствената индустрии се разрастват с пристигането на двамата братя  Багарови. Днес имението на Иван Багаров е превърнато в луксозно заведение. В къщата на Велизар Багаров през 1927 г. отсяда Цар Борис III за лечение. След облекчение на своето заболяване той построява през 1929 г. свой дом, наречен „Нашата къща“. Специално за него в Баня се построява и „Царската баня“.


За пръв път Борис III идва в с. Баня през 1925 г. и отсяда във вилата на своя приятел фабриканта В. Багаров след неуспешно лечение в Хисаря на ревматизма си.  Малко по-късно през 1929 г. е била построена и царската вила на Борис III в северния край на селото по проект на известния български архитект Иван Васильов. Построената царска вила наричана от местните жители ’’Двореца’’ е една от шестте частни имота на царската фамилия Кобурготски и единствената частна къща строена от Борис III. Общата площ на малкия архитектурен ансабъл е 10дка като 7 дка е площта на парка. Вилата е построена в духа на българската възрожденска архитектура с характерните за стила елементи и детайли, като големия чардак, който раздвижва строгата линия на фасадата.
Градът е село до идването на власт на правителството на НДСВ, чийто лидер Симеон Сакскобурготски има адресна
регистрация в Баня.

Кишиш махала

По протежението на река Стряма на 2 км от Баня се намира малкото селце Калугерово /Кишиш махала/. Спотаени край него има много кладенци със студена изворна вода. В кладенците е намирана букова шума, което показва, че водата идва от Стара Планина. Мястото е много закътано и по време на турското робство местното населението се е криело от турците.
В „Кишиша“ е имало 2 розоварни и 2 богаташки къщи на собствениците. От розоварните са останали 2 големи комина, възстановена е едната богаташка къща.

Река Стряма

Пикник и риболов. Освен на хубавите плажове, идвайки в Баня, може да си направите пикник сред природата на река Стряма. По протежението на реката има тепавица, рибарник, фазанария, щрауси. В река Стряма се срещат кефал, мряна, скобър, пъстърва. Освен на Стряма любителите на риболова могат да ловят риба на язовира в село Михилци /на 4 км/ и язовир Домлян /на 8 км/.Паркът на Баня

Площ 500 дка. Цар Борис III е бил голям любител на ботаниката и с негова помощ се е започнало първото залесяване
около парка. Първите тополи са засадени 1938 г. Масовото залесяване е през 1955 – 56 г. Преди това земята на която е
парка е била блато и за да се облагороди с вагонетки са засипвали тонове пясък. Дървесните видове които могат да се видят от любителите са: Гинкобилоба, Червен дъб, Крептомерия, Ликвидамбър, Чер бор, Гледиче, Бял бор, Веймутов бор, Ясен и Липа, Бреза, Акация и много други.В парка се намира изворът „Кокалчето“, само от който водата е подходяща за пиене.

Защо се казва „Кокалчето“? Паркът е бил блато, пропито с минерална вода, но и опасно. За да не потънат в блатото, хората се придържали за дъски, които били поставени на определено място в блатото. Ориентир за това къде се намират дъските бил прът на върха на който бил вързан кокал.

Град Баня е туристически център благодарение на лечебната минерална вода, добре поддържаните градски минерални бани „Банчето“ и „Царската баня“ градските басейни с минерална вода, специфичните кални бани и красивия парк. Един от малкото открити басейни, работещи целогодишно, се намира в Баня.

В град Баня има 3 големи балнео – хотела Стряма,Санаториум и Строител. Към Санаториума има луксозни бунгала.

източник: bg.wikipedia.org

Вашият коментар