Градските бани в Баня, Карлово

ostrovi_8
Минерална вода в Баня, Карловско
27.06.2011
park
Извор „Кокалчето“ – Баня, Карловско
27.06.2011
Централната баня

Централната баня

баня "Банчето"

Градските бани в Баня, Карлово

В Баня функционират две добре поддържани градски бани с минерална вода. Баня „Банчето” е закрита. Водата в нея е приятно топла и много лечебна. Разполага с 2 помещения – едно за жени и едно за мъже. Във всяко от тях има съблекалня, баня с душове и плитък басейн.

Баня „Банчето“ е построена върху самия минерален извор, който извира директно в двата малки басейна /в мъжкото и женското отделения/. Хората, правили много процедури в Баня, смятат това „натурално джакузи“ за един от най-успешните начини за лечение. Водата в Баня се използва още от римско време. Вода с подобни характеристики има само в курорта „Карлови вари“ в Чехословакия. Успокоява нервите и помага за заболявания на костната система.
Централната баня


Централната баня


Водата в Централната баня е много по-гореща, отколкото водата в баня „Банчето“. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове, затова тази баня се използва по-скоро като хигиенна баня, отколкото за лечение.

Лекарите препоръчват за лечение по-често баня „Банчето“, защото водата в нея е по-хладка. В централната баня е запазено и възстановено помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ. Можете да наемете  „Царската баня“ срещу 40 лева и за един ден да влезете в ролята на цар.

Градските бани в Баня са подходящи за лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, хроничен колит и гастрит, язви, гинекологични и бъбречни заболявания и пр.

Работното време на баня „Банчето“ и на Централна баня е 7.30 до 18.00 ч., с почивка от 12.00 до 12.30 ч.

Цени на баня „Банчето“ и на Централна баня

* билет – 1 евро
* единична вана – 2 евро
* единична вана за двама – 3 евродвойна вана – 4 евро

тел.: 03132/ 2204

Вашият коментар